Dodik: Ne bežim od sastanka sa Spajićem i Milatovićem, srpski svet je fenomenalna ideja

Predsednik Republike Srpske najavio je i otvaranje kancelarije Srpske u Podgorici

Srpski svet je fenomenalna ideja i niko ne bi trebalo da ima ništa protiv nje, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom posete Podgorici.

"Srpski svet podrazumeva da ljudi koji pripadaju srpskom narodu slobodno promovišu svoja ustavna prava u dotičnoj zemlji, da mogu da se politički okupljaju, izražavaju, da organizuju svoje kulturne institucije, da mogu da prave svoje škole i vrtiće, da imaju svoj obrazovni sistem kao i svuda u svetu, i u Nemačkoj i u Kanadi, da veruju našoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da poštuju svoju krsnu slavu", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem.

Srpski identitet, kako on navodi nije usmeren ni protiv koga drugog, "ni protiv Crnogoraca, ni protiv Hrvata, ni Eskima, Kineza".

Dodik je istakao i da je dobro da je srpska struktura zastupljena u vlasti Crne Gore i da može doprineti jačanju te zemlje, pa najavio da će se raditi na otvaranju kancelarije Srpske u Podgorici.

"Dolazim ovde da ponudim Crnoj Gori mogućnost da uspostavi specijalne veze sa Republikom Srpskom i verujem da će na to biti pozitivno odgovoreno, jer nema razloga da ne bude", rekao je Dodik za podgoričku Srpsku RTV.

On je dodao i da je vreme da se srpska zajednica u Crnoj Gori, godinama degradirana i devastirana slobodno izrazi u političkom i svakom drugom smislu.

"Ovo nije nikakvo mešanje u unutrašnje odnose u Crnoj Gori, nisam ja (specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel) Eskobar koji ovde dolazi i udara šakom o sto i pokušava neke da natera da nešto rade. Ovde sam da podržim sve dobre ljude Crne Gore, da podržim Crnu Goru u njenom nastojanju da napreduje na putu ka EU, u nastojanju da napravimo što je bliže bratske odnose u obostranom interesu", istakao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske poručio je i da ne beži od toga da se sastane sa predsednikom i premijerom Crne Gore, Jakovom Milatovićem i Milojkom Spajićem.

"Vijesti" su, naime, jutros objavile da predsednik Crne Gore  i premijer te države nemaju zvanične informacije o Dodikovoj poseti Crnoj Gori, niti su zvanično zamoljeni da se sastanu sa njim.

"Ako dođe do obostranog interesa, ja ne bežim od toga", rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Andrijom Mandićem, predsednikom Skupštine Crne Gore.

On je ukazao na pokušaje da se BiH da na važnosti, a da Srpsku treba zaobići, što se gledalo od vlasti Mila Đukanovića, te naglasio da Sarajevo ne gradi put prema Šćepan Polju već Srpska.

"Sarajevo nije nadležno za Bilećko jezero, niti za Buk Bijelu, niti za mnogo šta drugo. Ako hoćete da praktično rešavate probleme, to morate sa nama", istakao je Dodik.