Antiruski samit u Tirani: Zelenski traži zajedničku proizvodnju oružja; Vučić: Nije lako

Ni za Beograd ni za Prištinu nema besplatnog ručka u EU, kaže albanski premijer

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u Tirani je u okviru samita "Ukrajina - Jugoistočna Evropa", razgovarao sa "vernim prijateljom" Kijeva Edijem Ramom, a dvojica lidera potpisali su i sporazum o saradnji koji, prema njihovim rečima, jača i promoviše prijateljstvo između Albanije i Ukrajine.

Zelenski je albanskog premijera Edija Ramu odlikovao i najvišim ordenom Ukrajine, Ordenom kneza "Jaroslava Mudrog" prvog stepena, najvišim priznanjem koje u toj zemlji može dobiti stranac. Rama je to, kako je obrazloženo, zaslužio "izuzetnim ličnim doprinosom i podrškom u ratu u Ukrajini i radom Albanije na podršci Kijevu".

Na samitu u Albaniji je, zajedno sa 13 lidera Jugoistočne Evrope, prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

U tekstu saopštenja sa samita "Ukrajina - Jugoistočna Evropa" u Tirani Rusija je kritikovana na izuzetno oštar način.

Vučić je izjavio da je na inicijativu Srbije iz deklaracije sa samita u Tirani izbačen deo o sankcijama i "malignom ruskom uticaju", ali i konstrukcije "naše države" i "naše zemlje", budući da Beograd ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Prištine.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba zahvalio je Albaniji na organizaciji samita za njegovu zemlju.

Albanski šef diplomatije Igli Hasani najavio je da su vlasti u fazi priprema za otvaranje albanske ambasade u Kijevu i da se nada da će do toga doći "u narednim mesecima".

"Albanija podržava slobodu, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine. Albanija najoštrije osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu", rekao je Hasani, dodajući da će njegova zemlja nastaviti da podržava Kijev tokom rata, ali i u posleratnoj fazi, u obnovi države.

On je rekao da se nada da će zajednički samit biti plodonosan i da će ponuditi nove perspektive za budućnost Ukrajine.

Rama je, pre susreta sa Zelenskim za "Euraktiv" izjavio da je Zapadni Balkan spreman da doprinese borbi protiv Rusije usred evropskih i zapadnih odlaganja i ograničenja pomoći Ukrajini.

Zapadni Balkan, kako on kaže, sada postaje još značajniji za EU, i oni to počinju da shvataju "pred pretnjom zajedničkog neprijatelja – Putina".

28. feb 2024 • 20:33

Zelenski razgovarao sa Milatovićem o lečenju ukrajinskih vojnika u Crnoj Gori

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovarao je danas sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem na marginama samita "Ukrajina - Jugoistočna Evropa" o nastavku saradnje i o lečenju i rehabilitaciji ukrajinskih vojnika u Crnoj Gori.

"Zahvalio sam Crnoj Gori na dobrodošlici Ukrajincima koji su pobegli od rata. Razgovarali smo i o lečenju i rehabilitaciji ukrajinskih vojnika u Crnoj Gori", napisao je Zelenski na platformi Iks.

On je naveo da je zahvalan Crnoj Gori što se pridružila Deklaraciji G7 iz Vilnjusa i ukrajinskoj formuli mira.

"Obavestio sam predsednika Milatovića o prvom Globalnom mirovnom samitu u Švajcarskoj u okviru naših napora da postignemo pravedan i trajni mir. Takođe smo koordinirali nastavak međunarodne saradnje Ukrajine i Crne Gore", rekao je Zelenski.

Vučić na večeri povodom samita o Planu rasta i ekonomskog približavanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je večeras prisustvovao svečanoj večeri povodom Regionalnog samita o Planu rasta i ekonomskog približavanja koji se sutra održava u Tirani.

"Okupili smo se ovde da razgovaramo o temama koje su od životnog značaja za Zapadni Balkan", napisao je Vučić na Instagramu.

Dodao je da su povezivanje ekonomija, uklanjanje prepreka i napredak ka jedinstvenom tržištu "veliki ciljevi koji vode ka suštinskom razvoju" Srbije i regiona i boljoj budućnosti za sve građane.

Večeri su, između ostalih, prisustvovali albanski premijer Edi Rama i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Vučić: Glas Srbije se u Tirani slušao sa poštovanjem

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim govorio o teritorijalnom integritetu obeju zemalja, poštovanju povelje UN, ali i o drugim važnim temama i inicijativama za mir.

"Govorili smo o teritorijalnom integritetu obeju zemalja, poštovanju povelje Ujedinjenih nacija. Govorili smo i o drugim važnim temama, inicijativama za mir i kako do mira da se dođe", preneo je Vučić koji učestvuje u Tirani na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa.

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Vučić sa Zelenskim: Ponovio sam stav Srbije o poštovanju međunarodnog prava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim u Tirani i ponovio stav Srbije o poštovanju normi međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija.

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Brnabić: U Tirani postignut veliki diplomatski uspeh, potvrđen suverenitet Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u završnoj deklaraciji samita zemalja Jugoistočne Evrope i Ukrajine na insistiranje predsednika Srbije Aleksandra Vučića izbačen termin "zemlja", koji bi se odnosio i na tzv. Kosovo, čime je, kako je rekla, potvrđen suverenitet Srbije i postignut veliki diplomatski uspeh.

"Da to nije bilo prihvaćeno, onda bi se naša autonomna pokrajina Kosovo i Metohija tamo pojavljivala kao zemlja učesnica samita. Na tome je predsednik Aleksandar Vučić insistirao i izdejstvovao da se to promeni, da se taj deo izbaci. Mi smo tako u jednom izuzetno važnom danu na jednom izuzetno važnom samitu iz svih dokumenata i deklaracija praktično to izbacili i potvrdili naš suverenitet", rekla je Brnabić, gostujući na TV Prva.

Oširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Erdogan: Turska spremna da bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine

Turska je spremna da ponovo bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine u Istanbulu, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i istakao da treba pružiti šansu diplomatiji.

"Spremni smo da ponovo budemo domaćini mirovnih pregovora u Istanbulu", rekao je Erdogan u video poruci učesnicima samita Jugoistočna Evropa-Ukrajina u Tirani.

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Deklaracija iz Tirane: Oštra osuda Rusije, podrška ulasku Ukrajine u NATO

Objavljen je tekst saopštenja sa samita "Ukrajina - Jugoistočna Evropa" u Tirani, u kome je Rusija kritikovana na izuzetno oštar način.

Prethodno je predsednik Srbije izjavio da je na njegovu inicijativu iz deklaracije izbačen deo koji se tiče sankcija Rusiji i deo o navodnom ruskom malignom uticaju. Srbija je takođe tražila da se iz saopštenja izbaci konstrukcija "naše države" i "naše zemlje", budući da deo država potpisnica ne priznaje tzv. Kosovo.

"Ničim izazvana vojna agresija protiv Ukrajine ostaje najveća pretnja evropskoj bezbednosti i međunarodnom miru. Ovaj čin agresije je neprihvatljiv i predstavlja nesumnjivo kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN, i zločin protiv ukrajinskog naroda", navodi se u prvoj od 12 tačaka zajedničkog saopštenja koje su potpisali svi okupljeni lideri.

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Rama: EU nije raj, već radostan pakao

Premijer Albanije je na zajedničkoj konferenciji sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim još jednom ponovio da Albanija teži ulasku u EU.

"EU nije raj, već radostan pakao", rekao je tom prilikom Rama.  

Kako je dodao, Albanija podržava Ukrajinu skromno, ali u skladu sa mogućnostima.

"Šta mi imamo od toga? Prvo, podržali smo Ukrajinu paketima podrške koji nisu krediti. Nikada nismo tražili od Ukrajine da išta vrati. Naša pomoć je skromna, ali to su naše mogućnosti. Učinićemo sve što možemo. Svesni smo da je za taj ratni front ovo nešto jako malo. Mi to radimo za sebe", rekao je Rama, prenosi "Top čenel".

Kako je snimljena "porodična fotografija" na samitu u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama je na Fejsbuku podelio zakulisni snimak koji prikazuje kako se učesnici samita nameštaju za ono što je nazvao "porodičnom fotografijom".

"Srećna porodica" pokazala je danas da je ujedinjena u "nepokolebljivoj podršci ukrajinskoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu u okviru njenih međunarodno priznatih granica iz 1991. godine" i još – da je "posvećena pružanju podrške Ukrajini, koja joj je potrebna kako bi prevladala ruski agresorski rat onoliko dugo koliko je potrebno da se postigne sveobuhvatan, pravedan i trajni mir".

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Rama: Regionalnu stabilnost ugrožava Rusija

Premijer Albanije Edi Rama poručio je, ponavljajući izjave ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, da stabilnost na Zapadnom Balkanu ugrožava Rusija, i da ukoliko države prihvate "logiku predsednika Rusije Vladimira Putina" više neće "živeti u svetu koji poznajemo, već u svetu u kome će odlučivati najmoćniji".

"Najviše me brine to što danas ne shvataju svi da Putinov napad na Ukrajinu nije samo protiv Ukrajine, već protiv svetskog poretka zasnovanog na pravilima i zajednice demokratskog sveta", rekao je Rama, prenosi "Albanijan post".

Zelenski: Rusija destabilizuje region

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski poručio je liderima Zapadnog Balkana na samitu u Tirani da "nema potrebe za bilo kojim drugim primerom osim situacije u Ukrajini danas da bi se razumelo kakvu opasnost regionu predstavlja Rusija". 

Kako prenosi "Albanijan post", premijer Albanije Edi Rama se složio i saopštio da je "upravo to jasna suština sastanka u Tirani: da traže saradnju i dijalog među sobom, jer postoji jasan rizik od ruske agresije u regionu".

Vučić: Sutra u Tirani glavna tema jedinstveno tržište, ali i odnos Srbije i Kine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Tirani da će sutra na Regionalnom samitu o planu rasta i konvergencije glavne teme biti one koje su od životnog značaja za Zapadni Balkan, kao što su jedinstveno tržište.

"Imaćemo vremena da o tome govorimo, imam mišljenje da su to životno značajne teme za nas, to su one o kojima sam govorio - jedinstveno tržište, mi tu imamo probleme, ljudi misle da je to kao lako, pa se to nama sviđa, ima tu problema, jer oni traže od nas da mi prestanemo sa subvencijama za dovođenje stranih direktnih investicija od 2027", rekao je Vučić novinarima i istakao da mi tražimo da to ide najranije, od 2029. ili 2030. kako bismo i dalje privlačili najveći broj investitora.

Dodao je da je to za nas jedna veoma teška tema, kao i da će se razgovarati o drugim temama, poput reformi, jedinstvenog platnog prometa i drugim, poput javnih nabavki i odnosa Srbije prema Kini.

"I sad i tu pregovaramo, oni to traže odmah, a mi to tražimo pre ulaska u Evropsku uniju, ni oni ne znaju kada će da bude, a kamo li mi, tako da gledamo svi sve, oni gledaju kako da oni dobiju što je moguće više, mi gledamo kako da dobijemo što više, a da izgubimo što manje i tako. Biće interesantno, ali to su veliki ciljevi za nas. To što radimo sad sa Evropskom unijom je odlično za nas i odlično za njih. Hvala nekome ko se pametno setio da konačno nešto konkretno razgovaramo", naveo je Vučić.

On je ocenio da je bitnije da se na samitu priča o ovakvim stvarima, nego da, poput drugih lidera, kako je rekao, "sanjari o tome kako je moguće da prekosutra uđemo u Evropsku uniju".

Vučić je rekao da je sve tehnički spremno da se uspostavi zajedničko tržište radne snage zemalja Otvorenog Balkana.

"Za nas velika stvar, posebno što sada imamo nedostatak radne snage, ali je dobro i za kretanje (radnika)", izjavio je Vučić na konferenciji za medije nakon plenarnog sastanka na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa koji se održava u Tirani.

Ovo su tačke koje su izbačene iz deklaracije usvojene u Tirani

Zahvaljujući zalaganju predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Deklaracije u Tirani izbačene su dve za Srbiju važne tačke, pišu "Večernje novosti".

U prvoj tački koja je izbačena bilo je planirano da se potvrdi značaj sankcija protiv Rusije.

Kada je reč o drugoj, u njoj se osuđuju "negativni efekti ruskog zlonamernog mešanja u unutrašnje poslove suverenih država".

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Zelenski predložio održavanje ukrajinsko-balkanskog foruma odbrambene industrije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je predložio održavanje posebnog ukrajinsko-balkanskog foruma odbrambenih industrija radi jačanja vojnog potencijala regiona.

Prema njegovim rečima, danas u Ukrajini radi oko 500 odbrambenih kompanija u različitim oblastima, ali to nije dovoljno da se pobedi ruski predsednik Vladimir Putin.

Zelenski je ukazao i na probleme sa snabdevanjem municijom, koji utiču na situaciju na bojnom polju.

"Zbog toga smo zainteresovani za saradnju sa Balkanom i svim partnerima. Vladin tim će izneti detalje. Predlažemo da održimo poseban forum ukrajinsko-balkanske odbrambene industrije u Kijevu ili nekom od vaših prestonica", poručio je predsednik Ukrajine.

Zajednička fotografija učesnika samita u Tirani

Vučić: Uspeli smo, nema sankcija i malignog ruskog uticaja u Deklaraciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na inicijativu Srbije iz deklaracije sa samita u Tirani izbačen deo o sankcijama i "malignom ruskom uticaju", ali i konstrukcije "naše države" i "naše zemlje", budući da Beograd ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Prištine.

"Nismo heroj ni poslušnik, za nas tu nema lakih stvari, jedino tu možemo da se borimo za svoju politiku", ukazao je predsednik Srbije.

On je naveo da Srbija nema šta da zameri Ukrajini, jer mora se imati u vidu da Ukrajina nije priznala "Kosovo" i da je to jedna od retkih zemalja koja nije gazila tuđi teritorijalni integritet.

"Važno nam je da sa Ukrajinom imamo dobre odnose jer Ukrajina nije priznala Kosovo, i eventualno drugačija odluka Ukrajine bi uticala na najmanje dve zemlje. Verujem da ćemo nstaviti da gradimo prijateljske odnose sa Ukrajinom, a poštujući odluku Saveta za nacionalnu bezbednost još od pre dve godine istrajati u politici prijateljstva prema drugim akterima sa istoka Evrope, pre svega sa Ruskom Federacijom", rekao je Vučić dodajući da je za Srbiju bilo važno da deklaracija ne bude nešto što donosi negativne posledice.

Opširnije pročitajte ovde.

Pendarovski: Podrška Ukrajini u NATO i EU

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski naveo je da podržava Ukrajinu da "slobodno izabere svoj put".

"Ako taj put znači volju i spremnost za integraciju zemlje i u Evropsku Uniju i NATO, onda bez oklevanja moramo podržati izbor Ukrajine", naveo je Pendarovski na Instagramu.

Vučić: Samo dijalog može dovesti do mira, Ukrajini ćemo pružati humanitarnu pomoć

Verujemo da samo konstruktivni dijalog i diplomatska rešenja mogu dovesti do mira, poručio je na samitu u Tirani predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Republika Srbija će, kao i do sada, nastaviti da pruža, u okviru svojih mogućnosti, humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine, ostajući posvećena poštovanju međunarodnog humanitarnog prava", naglasio je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom Instagram nalogu fotografiju iz Tirane, na kojoj je zajedno sa albanskim premijerom Edijem Ramom i predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

Sandu: Podrška Ukrajini i ulasku Moldavije u EU

Predsednica Moldavije Maja Sandu takođe se nalazi u Tirani na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa.

"Ponovo ću potvrditi našu snažnu podršku Ukrajini i nastojanju Moldavije da se pridruži EU. Sa našim partnerima, posvećeni smo stvaranju jače, kohezivnije Evrope", napisala je Sandu na svom Iks nalogu

"Zapadni Balkan tek treba da zaleči rane"

"Ne možemo i ne smemo dozvoliti da Rusija pobedi, a Ukrajina izgubi. Takav ishod bi bio neodrživ. Ceo evropski projekat, uključujući i postojanje Evropske unije, bio bi ugrožen", poručio je albanski premijer Edi Rama, predviđajući u tom slučaju "mračnu budućnost koju je previše bolno zamisliti".

Rama je, kako prenosi "Gazeta ekspres", podsetio da u regionu Zapadnog Balkana poznaju ratove i njihove posledice. Rane, kako je rekao, "još treba da se zaleče".

"Znamo više nego dobro da našem regionu i našem kontinentu nisu strani ratovi i njihove razorne posledice. Evropa kakvu poznajemo nastala je posle dva užasna svetska rata tek prošlog veka. U našem regionu, posle više od četvrt veka, još uvek treba da se zaleče duboke rane koje je ostavio nasilni raspad bivše Jugoslavije, poslednje diktature naše zajedničke Evrope", rekao je on, ocenjujući da je stabilnost, kojoj je, kako kaže, Zapadni Balkan posvećen, sada ugrožena.

Zelenski kritikovao saveznike?

Vladimir Zelenski se, u govoru u Tirani, indirektno dotakao i svojih zapadnih saveznika i njihove ekspanzionističke politike? 

"Videli smo u prošlosti da je bilo ljudi koji su pokušavali da određuju sudbinu drugih narodaTo se desilo na Balkanu, Istočnoj Evropi i drugim delovima Evrope. Sada Putin to želi da uradi. Svo njegovo neprijateljstvo, sve što on čini, jeste da prisiljava druge nacije da rade kako on hoće. Zato je za sve naše zemlje važno da Putin, njegov režim, izgubi, jer su njegovi neuspesi naša bezbednost", rekao je Vladimir Zelenski.

Zelenski predlaže "formulu" za proizvodnju oružja s državama Balkana

Putinov neuspeh znači bezbednost svih ostalih, poručuje ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obraćajući se regionalnim liderima i uveravajući ih da Kijev bezuslovno podržava njihov evroatlantski put.

Uz posebnu zahvalnost Albaniji i premijeru Ediju Rami, on je izložio svoj plan za obnovu mira i najavljujući Globalni samit mira, koji bi trebalo da se održi u Švajcarskoj.

On, međutim, nije negirao da Ukrajina ima problem sa naoružavanjem.

Zato će, kaže, da ne bi uvek bio zavisan od velikih sila, balkanskim liderima predložiti i formulu za zajedničku proizvodnju naoružanja, za šta je sklopio inicijalni sporazum sa Albanijom.

Rama: Rusija mora da zaustavi rat

Premijer Albanije Edi Rama zvanično je otvorio Samit Ukrajine sa zemljama jugoistočne Evrope, gde je istakao da je jedini mir koji zemlje žele onaj koji poštuje Ukrajinu i njena prava.

"Ovde smo da povećamo našu solidarnost sa Ukrajinom Želimo da ponovimo da Rusija mora da zaustavi ovaj rat", naglasio je šef Vlade.

On je, prema pisanju "Albanijan posta", nekoliko puta potvrdio da Tirana ostaje čvrsto na strani Ukrajine u pružanju otpora Rusiji, uprkos svesti da je reč o maloj zemlji sa ograničenjima finansijske i vojne pomoći.

To, međutim, ne ograničava albansku podršku Kijevu, već zahteva da svi u regionu doprinesu opstanku ukrajinskog naroda, a ne "pobedi ruskog imperijalnog apetita".

Vučić: Ima više predloga deklaracije, držaćemo se usvojenih principa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da postoji više predloga deklaracije koja će biti usvojena na kraju samita u Tirani i da je cele noći na tome radio.

"Jedino što mogu da kažem je da ću se držati načela i principa koje je Savet za nacionalnu bezbednost usvojio pre dve godine", rekao je Vučić.

Opširnije pročitajte ovde.

Zelenski: S Ramom i o zajedničkoj proizvodnji naoružanja

Zelenski je putem objave na Fejsbuku pojasnio da je u razgovoru s Ramom, između ostalog, bilo reči o odbrambenim

potrebama Ukrajine i mogućnosti zajedničke proizvodnje naoružanja.

"Albanija je od prvih dana okupacije podržavala Ukrajinu, našu borbu za slobodu i teritorijalni integritet. Tokom sastanka sa premijerom Edijem Ramom potpisali smo Sporazum o prijateljstvu i saradnji između Ukrajine i Albanije. Ovaj dokument će doprineti razvoju naše saradnje i jačanju pozicija Ukrajine u regionu Balkana. Danas smo razgovarali i o odbrambenim potrebama Ukrajine i mogućnosti zajedničke proizvodnje naoružanja. Zahvaljujući vladi i narodu Albanije, nikada nećemo zaboraviti topao odnos vašeg društva prema Ukrajincima!", napisao je Zelenski.

Hoće li Rama i Osmani od Ukrajine tražiti priznanje "Kosova"?

Na pitanje da li će tražiti od Ukrajine da prizna takozvano Kosovo, Rama u razgovoru za "Euronjuz Albanija", uoči susreta sa Zelenskim nije dao direktan odgovor.

"Kosovo radi pravu stvar, pre svega za sebe, što se tiče lojalnosti svojim vrednostima. Naravno, put do priznanja od strane Ukrajine je dug, ali je pozitivno što će Kosovo biti učesnik. Predsednica Osmani se vrlo brzo odazvala pozivu i svi ćemo biti zajedno. Uprkos nesuglasicama, komplikovanim pitanjima koja imamo među sobom, svi će biti tu sa Ukrajinom jer je to nešto što nas povezuje", rekao je Rama.

Predsednica takozvanog Kosova Vjosa Osmani je, na pitanje da li će tražiti priznanje nezavisnosti od predsednika Zelenskog, izrazila uverenje da će ovaj trenutak doći zajedno sa pobedom Ukrajine.

"Ovde ćemo biti do pobede Ukrajine. To su bilateralna pitanja, mi smo uvek postavljali takav zahtev, uz puno razumevanje da je Ukrajina u vanrednom stanju da se bori za svoju slobodu, uverena sam da će taj trenutak doći zajedno sa pobedom Ukrajine", rekla je Osmani.