Srbija i Balkan

Sastanak Dodika i Lavrova: Kritikovali mešanje Zapada u pitanja BiH

Dodik je uoči početka sastanka sa šefom ruske diplomatije razgovarao i sa portparolkom Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marijom Zaharovom
Sastanak Dodika i Lavrova: Kritikovali mešanje Zapada u pitanja BiH© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ NENAD STUPAR/ bg

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas su na sastanku u Antaliji konstatovali da je zlonamerno i nezakonito mešanje Zapada ključni faktor za komplikaciju političke situacije u BiH, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je navedeno, govorilo se takođe i o realizaciji dogovora postignutih nakon sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika RS Dodika u Kazanju 21. februara, sa akcentom na intenziviranju projekata bilateralne saradnje.

U saopštenju se navodi i da je potvrđena podrška Rusije sprovođenju Dejtonskog sporazuma, kao jedinoj osnovi za obezbeđivanje stabilnosti, bezbednosti i razvoja u zemlji i regionu u celini.

Kako je Dodik rekao nakon sastanka, reafirmisani su i projekti izgradnje gasovoda.

"Obavestili smo Lavorva da se realizuju neki projekti, koji su prethodno dogovoreni, jedan od tih projekata je izgradnja srpsko-ruskog hrama u Banjaluci. Lavrov je za to zainteresovan, jer je jednom prilikom prisustvovao lokaciji, na kojoj se gradi hram. Rekao sam da očekujemo da će se prva zvona tog hrama osveštati do kraja godine", rekao je Dodik.

Dodik je naveo, da su razgovorali i o situaciji u svetu.

"Mislim da više niko ne računa na konzistentnost Zapada i Amerike, jer su obeležja te politike dupli aršini", naveo je Dodik.

Kako je istakao, ono što je ključno o odnosima Rusije i Zapada, jeste da Zapad nije poštovao dogovor (iz Minska).

"Rusi su jedno jasno rekli, da žele da ostanu u tom dogovoru, kada su videli da su prevareni, odlučili su da brane svoje stavove", ističe Dodik.

Kako je dodao, na sastanku bilo je reči i o privrednoj saradnji, odnosno da se pokrene priča o izgradnji gasovoda.

"Moraćemo naći način da to rešimo, da je to realizovano ranije, imali bismo veći priliv stranih investicija. Mislim da su nam tu Bošnjaci napravili veliku štetu. Ta ozbiljna prilika, urušena je od strane Bošnjaka i Sarajeva, to treba da se zna", naglasio je Dodik.

Dodik je uoči početka sastanka sa šefom ruske diplomatije razgovarao i sa portparolkom Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marijom Zaharovom.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović pozdravila je Lavrova na početku sastanka.

"Visoko cenimo principijelnu poziciju Rusije prema BiH, baziranu na doslednom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH", napisala je Cvijanović na Instagramu.

"Saglasni smo da je unutrašnji dijalog, a ne strani intervencionizam, jedini put ka boljoj i uspešnijoj budućnosti", dodala je.

Cvijanović je prethodno prisustvovala panelu u okviru Diplomatskog foruma u Antaliji na kojem je govorio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Sastali se Dodik i Orban

Dodik se sastao danas sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom na marginama diplomatskog foruma u Antaliji.

"Razgovarali smo o zajedničkim projektima u Srpskoj. Konstatovali smo da se dobro realizuju", naveo je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Dodao je da je tema razgovora bila i poseta Orbana Banjaluci.

image