Srbija i Balkan

Dačić u Antaliji: Tražimo da poštujete teritorijalni integritet Srbije (VIDEO)

Na panelu su govorili i ministri spoljnih poslova Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, kao i specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas, na panelu pod nazivom "Izazovi i prilike na Zapadnom Balkanu", na Antalijskom diplomatskom forumu, da će sve zemlje Zapadnog Balkana imati podršku Srbije u integracijama ka Evropskoj uniji, ali da od njih očekuje da poštuju naš teritorijalni integritet.

Cilj panela bio je da se preispita perspektiva Evropske unije, ali i da se razgovara o tome šta svaka država Zapadnog Balkana treba da uradi kako bi u što kraćem roku postala punopravna članica EU.

"Mnogi će reći da je Balkan dobio ime po Bugarskoj planini, ali možda će i to da je ime sastavljeno od dve turske reči koje znače "med" i "krv". Ostaje samo pitanje čega će biti više na našem prostoru. Ja mislim da je krvi bilo dovoljno i da malo više bude meda. Jeste ideja EU neki smirujući faktor i potencijalni faktor za države Zapadnog Balkana. Ta neka zajednička ideja koja bi mogla da doprinese stvaranju zajedničkih interesa", rekao je Dačić.

Govoreći o regionalnim inicijativama, Dačić je podsetio da je Srbija pokrenula inicijativu Otvoreni Balkan i dodao da smatra da su takve inicijative važne u konstruktivne, ali da ih ne treba politizovati.

"Problem kod inicijativa jeste - da li su one zamena za EU ili samo instrument", naveo je Dačić.

Naveo je da će Srbija podržavati svaku zemlju Zapadnog Balkana ka njenom ulasku u EU, ali da one moraju poštovati naš teritorijalni integritet.

"Ja samo tražim od vas da poštujete naš teritorijalni integritet i da ne treba da dozvolimo ničiji imperijalni uticaj. Ja sam 2013. godine potpisao Briselski sporazum, za mene je EU tada i sada nesposobna da sprovede što smo potpisali, a to je Zajednica srpskih opština. Trebalo je 90-tih godina više pregovarati o budućnosti Jugoslavije, da se Jugoslavije raspadne u miru. Ja vas podržavam u svemu i uvek ćete imati podršku za integracije EU, samo da vodite računa kako se ophodite prema Srbiji u smislu našeg teritorijalnog integriteta", naveo je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije u Antaliji se sastao sa šefom diplomatije Gabona Reži Onanga Ndiajem kome je zahvalio na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. I u razgovoru sa kraljem Esvatinija Msvatijem III, Dačić je izrazio zahvalnost na principijalnoj poziciji te zemlje o nepriznavanju "Kosova".

U srdačnom razgovoru Dačića i kralja Esvatinija, konstatovano je da su odnosi dve zemlje prijateljski i potvrđena je spremnost za njihovo dalje jačanje, posebno u oblastima nauke i informacionih tehnologija.

Postignuta je saglasnost oko neophodnosti unapređenja političkog dijaloga, kroz razmenu poseta na visokom i najvišem nivou.

"Izražena je zahvalnost kralju Msvatiju Trećem na principijelnoj poziciji Kraljevine Esvatini o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Gabona, šef srpske diplomatije je poručio da je Srbija opredeljena za dalje unapređenje odnosa sa Gabonom.

"Na sastanku sa šefom diplomatije Gabona Reži Onanga Ndiajem istakao sam da ostajemo čvrsto opredeljeni za dalje unapređenje i produbljivanje sveukupne saradnje sa Gabonom, ponosni na tradicionalno prijateljstvo naših zemalja", naveo je Dačić na Instagramu.

Pored Dačića, na panelu su govori i ministri spoljnih poslova Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, kao i specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič.

image