Srbija i Balkan

Vučić o novim izborima: Stavite na listu koga god hoćete, sve ćemo da vas pobedimo

SNS se borila onim što je radila, onim što će uraditi do 2027. godine, auto-putevima, manifestacijom EKSPO, većim platama i penzijama, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Vučić o novim izborima: Stavite na listu koga god hoćete, sve ćemo da vas pobedimo© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bs

Predsednik Srbije i nosilac liste "Srbija ne sme da stane" Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija cele prošle godine imala bezbroj problema, zbog pogroma i progona nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji od strane premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ali da su za to vreme postojali brojni pritisci i u Beogradu.

"Za sve to vreme trpeli smo, ovde u Beogradu i Srbiji, stravičan pritisak onih koji su se pravili da to ne vide. Možda su i videli, i računali da je trenutak da to iskoriste za dodatni napad na svoju zemlju. Nije slučajno da su se tako umnožavali pritisci i oko naše spoljne politike, uvedite sankcije, te ogradite se od prijateljstva sa Kinom, uradite sve što mi od vas tražimo. Ja ne znam šta će nam onda država. Mislite da je dovoljno da nam pošaljete mejl, i mi tog dana moramo da se usaglasimo sa svakom vašom odlukom", kazao je Vučić nakon sednice Gradskog odbora Srpske napredne stranke.

Kako je dodao, onda su unutar zemlje počeli da govore, računajući "eto njima prilike da se dočekaju vlasti u Beogradu".

"Onda su rekli 'tražimo izbore', ja sam rekao 'nemoguće, pre samo dva meseca ste rekli da ne želite izbore. Onda su tražili izbore i pretili ukoliko ih ne raspišemo, i to na beogradskom i parlamentarnom nivou. Onda kad sam uslišio tu molitvu, sa svojim stranim prijateljima u rezoluciju sramote Evropskog parlamenta stavili su - 'Vučić je kriv što je raspisao izbore suprotno volji naroda', iako su oni to od mene tražili", napomenuo je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da se SNS borila onim što je radila, onim što će uraditi do 2027. godine, auto-putevima, manifestacijom EKSPO, naučno-tehnološkim parkovima, većim platama i penzijama...

"Onda su rekli 'ne, ne, pokrali ste izbore', nisu u stanju ljudski ni da prihvate svoj poraz, oni i danas znaju da su lagali. Vidite po tome što nema euforije kod njih što izlazimo na nove izbore. Savršeno im je jasno šta misle ljudi u Beogradu i Srbiji. Oni se vode sledećim: 'Mi ćemo one koji nas predvode da sakrijemo, da se ne vidi da nam je Đilas vođa, a vi vaše ne smete da postavite'. Evo ja kažem - ja ukoliko pobedim, spreman sam da vam pomognem. Ja njima predlažem, ako već ne smete Đilasa da stavite, hajde onako hrabro stavite na čelo liste lepo Mihaela Rota, Šidera, Šenaka, koga god hoćete, to je vaša lista za Beograd. Sve ćemo da vas pobedimo zajedno, zato što narod hoće one koji će da se bore za Beograd, za ljude", naveo je predsednik Srbije.

On je, govoreći o opoziciji, rekao da "ih nikada neće progoniti, niti činiti išta protiv njih". Prema njegovim rečima, energija pristojnosti mora da bude jača od mržnje koju oni seju na svakom koraku.

"Zato od vas tražim maksimalnu energiju, požrtvovanost, to je nešto što nikad ne mogu da nam oduzmu. Hoće da nam ukinu državu Srbiju, oduzmu zemlju, da na faks koji dobijemo odgovorimo sa 'da, gazde', a mi nećemo da imamo gazde i budemo sluge nikom drugom osim da služimo svom narodu", poručio je Vučić.

On je kazao da Srbija mora da počne da se poredi sa zemljama Evropske unije, i da pokaže ljudima šta je sve u stanju da uradi, "da nam deca ne idu na školovanje u inostranstvo, da vraćamo sve više onih koji su naučili zanate i i otišli, da vide da je dobro da žive u svojoj zemlji".

"Pokušali su da nas okrenu i protiv našeg naroda u Republici Srpskoj. Sve su moguće pokušali da unište i razore, sve naše vrednosti, samo da bi opravdali jedan običan poraz", naglasio je predsednik Srbije.

"Kada su prvi put pomenuli zapadne tenkove u Ukrajini, mnogi su rekli da se to nikada neće desiti, desilo se. Sada su pomenuli zapadne vojnike u Ukrajini, kažu neće se to desiti, desiće se. Biće loša situacija svuda. Nama je potrebno da nađemo najbolje moguće rešenje za svoju zemlju, da čuvamo Kosovo i Metohiju u Srbiji, da zemlja ekonomski napreduje... Zato ćemo ići u formiranje pokreta da okupimo sve one ljude koji do sada nisu bili članovi naše stranke", dodao je Vučić.

On je poručio da je Beograd kosmopolitski grad, "ali je Beograd i Srbija, srpski grad, ostao je i biće". 

Vučić je rukovodstvo stranke pozvao da se na izbore izađe u što širem frontu, "jer Srbiji treba zajedništvo", i dodao da će to možda doneti glas manje, ali je važno da se pokaže zajedništvo i koliko su svi spremni da se bore za Srbiju.

"Zaboravite razlike i ko će da ima odbornika više ili manje, prekinite sa raspravama i pokušajte da se ujedinite u jedan zajednički front za pobedu u Beogradu i u Srbiji", naveo je Vučić.

Novi izbori u Beogradu

U Voždovačkom sportskom centru "Šumice" održan je sastanak opštinskih i mesnih odbora Gradskog odbora Beograd Srpske napredne stranke povodom pripreme za predstojeće beogradske izbore.

Podsetimo, predsednik Privremenog organa i potpredsednik SNS Aleksandar Šapić saopštio je juče da je Predsedništvo stranke jednoglasno donelo odluku da se ide na nove beogradske izbore.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, ukoliko se ne konstituiše skupština u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora (3. januara 2024. godine) imenuje se privremeni organ i raspisuju izbori.

Pošto juče nije konstituisana Skupština grada, odnosno nisu izabrani predsednik Skupštine grada i sekretar, stvoreni su uslovi da se raspišu novi izbori.

Te izbore treba da raspiše predsednik Skupštine Srbije u roku od mesec dana, a da se održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja izbora. Vlada treba da imenuje Privremeni organ koji će do izbora rukovoditi gradom.

image