Srbija i Balkan

U Srbiji registrovano 27 slučajeva morbila, najviše u Beogradu

Na teritoriji Beograda, registrovana su 23 slučaja, a među obolelima je šestoro dece uzrasta od tri do pet godina
U Srbiji registrovano 27  slučajeva morbila, najviše u Beograduwww.globallookpress.com © SVEN SIMON via www.imago-images.

U Srbiji je registrovano ukupno 27 slučajeva morbila, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najviše slučajeva u okviru epidemije prijavljene 22. februara registrovano je u Beogradu, 23, od kojih je 19 potvrđeno u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", a četiri obolele osobe su porodični kontakti laboratorijski potvrđenog slučaja.

Među obolelima je šestoro dece uzrasta od tri do pet godina, od kojih je petoro bilo nevakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila.

Kako se dodaje, obolelo je i devet nevakcinisanih osoba uzrasta od 8 do 25 godina, jedna potpuno vakcinisana osoba uzrasta 16 godina, kao i sedam osoba starijih od 40 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih.

Male boginje potvrđene su kod jedne osobe sa teritorije Novog Sada, uzrasta 46 godina koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine.

Jedan slučaj malih boginja potvrđen je kod deteta u Staroj Pazovi, koje je u drugoj godini života i nije vakcinisano, kao i kod nevakcinisanog deteta sa teritorije Severnobanatskog okruga, uzrasta 13 meseci.

Jedan slučaj malih boginja potvrđen je kod osobe uzrasta 41 godinu sa teritorije Bora, koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine koja sadrži komponentu protiv morbila.

Od 7. februara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji.

"Batut" navodi da je od početka godine u zemljama EU registrovano oko 1.000 slučajeva malih boginja sa sedam smrtnih ishoda.

image