Srbija i Balkan

Sporazum dve Nemačke za Srbiju i "Kosovo": Kako je Lavrov "upropastio" Išingerov plan

Iako se ne zna sadržaj nemačko-francuskog predloga od reči do reči, očito je da je ideja Volfganga Išingera od pre 15 godina o modelu dve Nemačke u osnovnim crtama zahvaćena ovim dokumentom, piše "Frankfurter algemajne cajtung"
Sporazum dve Nemačke za Srbiju i "Kosovo": Kako je Lavrov "upropastio" Išingerov planGetty © Lennart Preiss / Stringer

Nemački diplomata Volfgang Išinger predlagao je pre 15 godina model dve Nemačke kao moguće rešenje za odnose Beograda i Prištine, a sada se ta stara ideja vraća ponovo za pregovarački sto kroz nemačko-francuski predlog, piše "Frankfurter algemajne cajtung".

Podseća se da je 2007. godine Išinger bio predstavnik Evropske unije u tzv. Trojci Kontakt-grupe na pregovorima Beograda i Prištine, koju su činili i jedan američki i jedan ruski diplomata, Frenk Vizner i Aleksandar Bocan-Harčenko.

"U poslednjem momentu trebalo je da se ispita da li ipak postoji rešenje prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu, iako je Zapad u tom trenutku odavno bio odlučio da podrži kosovsku nezavisnost", piše nemački list.

Upravo za "Frankfurter algemajne cajtung" Išinger je te 2007. govorio o modelu dve Nemačke, podseća "Dojče vele".

"Postoji pristup nemačko-nemačkog temeljnog ugovora iz 1972. u kojem se nije ni pominjalo što je delovalo objektivno nerešivo... Naravno, da je stanje između Srbije i 'Kosova' drugačije, ali ne treba odbaciti misao da se iz sporazuma isključi ono što deluje nerešivo", rekao je tada Išinger.

Takav model, prema oceni nemačkog lista, nudi priliku da se suprotna shvatanja o "Kosovu" presvuku u formu koja bi bila prihvatljiva obema stranama: Beograd bi de fakto priznao "Kosovo", ali u odgovarajućem pismu naglasio je da ga se ne odriče jer je nedovojivi deo Srbije po Ustavu.

Zbog čega bi ovo presvlačenje starog zahteva da Srbija prizna "Kosovo" bilo prihvatljivo za Beograd nije detaljnije obrazloženo u članku.

Navodi se da bi Beograd tako postupio poput zvaničnog Bona, koji je 1972. potpisao da Zapadna i Istočna Nemačka priznaju jedna drugoj teritorijalni integritet, ali je u "Pismu o nemačkom jedinstvu" istakao da se i dalje drži cilja ujedinjenja.

Išinger je često isticao da bi moto takvog dogovora bio: "Slažemo se da se ne slažemo."

"Frankfurter algemajne cajtung" konstatuje da, iako sadržaj predloženog dokumenta nije poznat od reči do reči, "očito je da je Išingerova ideja u osnovnim crtama zahvaćena nemačko-francuskim predlogom".

Njegova ostvarivost je dovedena u pitanje i zbog toga što najvažniji mamac EU – perspektiva članstva u evropskom bloku – "više nije realna, a za sada EU nije našla novu atraktivnu ponudu", što smanjuje spremnost Beograda i Prištine da pristanu na bolne kompromise, zaključuje list.

Išinger se i sam prisetio ovih dana ideje od pre 15 godina i svoja zapažanja podelio na svom Tviter nalogu. 

"Zadovoljstvo je  što se osnovna ideja predloga Trojke iz 2007. razmatra u novoj formi kao nemačko-francuski predlog za pitanje 'Kosova'. Ona je proizašla iz brilijantnog nemačko-nemačkog ugovora Egona Bara iz 1972. i propala krajem novembra 2007. zbog jedne osobe – Sergeja Lavrova", napisao je Išinger.

Predsednik Srbije, odgovarajući juče na pitanja novinara, rekao je da je zvanični Beograd na nemačko-francuski predlog za "Kosovo" odgovorio u formi non-pejpera i da se dobro zna šta su crvene linije za Srbiju. Dodao je i da nikakvog međusobnog priznanja neće biti.

Vučić je u oktobru izjavio, pre nego što se nemačko-francuski predlog pojavio u javnosti, da plan predviđa članstvo "Kosova" u UN i da je neprihvatljiv jer je u suprotnosti sa Ustavom Srbije.

RT Balkan pisao je početkom novembra o velikoj podudarnosti nemačko-francuskog predloga i "Temeljnog ugovora" dve Nemačke iz 1972. i konstatovao da je ista ponuda pred Srbijom bila 2007. posle kraha pregovora kojima je rukovodio bivši predsednik Finske Marti Ahtisari i koja je odbijena kao neprihvatljiva.

Odmah pošto je u medije procurio dokument u devet tačaka za koji se tvrdilo da je novi (stari) predlog upućen dvema stranama, RT Balkan analizirao je novi predlog i stari ugovor i ukazao da je većina članova predloženog sporazuma istovetna sa dokumentom od pre okruglo 50 godina.

Samo jedan član, ustvari, onaj u kojem se govori o "zajedničkim težnjama ka članstvu u EU" Srbije i "Kosova" različit je u odnosu na ugovor kojim je stvorena osnova za ulazak Istočne Nemačke u Ujedinjene nacije. I to ne zbog kreativnosti predlagača, već zbog činjenice da EU nije postojala u vreme kada su dve Nemačke potpisale ugovor.

image