Srbija i Balkan

Ukratko, 9. mart: Jutjub ponovo cenzuriše RT Balkan, Rusi uništili još dva američka "patriota"

Novi napadi na Srbe na Kosmetu: u mešovitom selu Donja Bitinja Albanac je ispalio nekoliko hitaca psujući meštane, a u Radevu kod Lipljana Srbinu je opljačkana kuća
Ukratko, 9. mart: Jutjub ponovo cenzuriše RT Balkan, Rusi uništili još dva američka "patriota"© © Sebastian Gollnow
  • Jutjub je bez ikakvog upozorenja i obrazloženja, ugasio tri kanala koje je pokrenuo RT Balkan: "Mojih pet minuta" glavnog urednika Nikole Vrzića, podkast "Lokomotiva" autora Tiosava Purića i Marka Nikolića, i "Relativizacija" Ljiljane Smajlović. Takođe, ugašeni su i kanali Sputnjika, među njima i "Moj pogled na Rusiju" glavne urednice Ljubinke Milinčić.
  • Albanac iz mesta Mačitevo kod Prizrena ispalio je oko podneva više hitaca u centru mešovitog sela Donja Bitinja u opštini Štrpce, a na zidu kuće Srbina koji živi i radi u Švajcarskoj, Svetislava Stojkovića, postavio venac sa cvećem i porukom na albanskom jeziku.
  • Na Kosmetu se dogodio još jedan incident kada su nepoznate osobe provalile u porodičnu kuću Milivoja Joksimovića iz Radeva kod Lipljana i iz nje odnele električni alat.
  • Kod Pokrovska u Donjeckoj Narodnoj Republici ruske snage bezbednosti uništile su dva američka PVO sistema "patriot". Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je ranije snimak udara rakete "iskander-M" u ukrajinsku vojnu opremu. Prema navodima iz vojnog resora, udar je uništio protivvazdušni raketni sistem S-300. 
  • Premijer Mađarske Viktor Orban i bivši američki predsednik i najverovatnije kandidat republikanaca na ovogodišnjim predsedničkim izborima Donald Tramp sastali su na Floridi, na Trampovom imanju Mar-a-Lago, što je bio treći susret dvojice političara. Razgovori Orbana i Trampa u rezidenciji bivšeg američkog predsednika trajali su oko jedan sat, prenela je mađarska agencija MTI.
  • Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić predsedavaće Vladom Srbije do izbora nove vlade, izjavila je premijerka Ana Brnabić, koja je predložena za novog predsednika Skupštine Srbije. Ona je izjavila da je juče održala sednicu vlade na kojoj su donete neke važne odluke i da se pozdravila sa ministrima.
  • Rusija je zatražila da se 22. marta održi sednica Saveta bezbednosti UN o Ukrajini kako bi se razmotrile brojne neodgovorne izjave evropskih političara koji žele da eskaliraju konflikt i podignu ga na novi nivo, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.
  • Srbija će pre kraja godine imati 5.000 "komaraca" - dronova samoubica, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska Vojnotehničkog instituta u Žarkovu.
  • Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden potpisao je Zakon o državnoj potrošnji koji je blokirao rad mnogim ključnim vladinim agencijama, saopštila je Bela kuća. Kako prenosi AP, američki Senat usvojio je nešto pre roka koji je isticao u petak u ponoć, vladin paket za državnu potrošnju u iznosu od 459 milijardi dolara.
  • Predstavnici opozicije i inicijatori Proglasa potpisali su sporazum o neophodnim izbornim uslovima za slobodne i poštene izbore. Inicijativa zahteva sprovođenje preporuka ODIHR koje smatraju ključnim za slobodne izbore, a kao poseban zahtev se ističe revizija biračkog spiska i njegova kontrola do izbora.
  • Samo dva dana od ulaska Švedske u NATO, avioni vazdušnih snaga te nordijske države izveli su letove nedaleko od granice Ruske Federacije. Kako je objavio portal "Italmilradar", dva aviona letela su u  blizini Kalinjingradske oblasti.

  • Bande na Haitiju izvele su tokom noći oružane napade velikih razmera na više vladinih zgrada, uključujući predsedničku palatu u Port-o-Prensu, rekli su bezbednosni izvori. 

image