Vučić sazvao lidere vladajuće koalicije, večeras odluka o lokalnim izborima

Tema razgovora biće organizovanje lokalnih izbora, funkcionisanje Narodne skupštine i buduće izvršne vlasti, prenose "Novosti"

U svojstvu predsednika Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za večeras u 18 časova sastanak sa liderima stranaka vladajuće koalicije koji će se održati na Andrićevom vencu - saznaju "Novosti".

Prema informacijama lista, tema razgovora biće organizovanje lokalnih izbora, funkcionisanje Narodne skupštine i buduće izvršne vlasti.

Očekuje se da u zgradu Predsedništva dođu lideri koalicije SPS-JS Ivica Dačić i Dragan Marković Palma, zatim prvi čovek SDPS Rasim Ljajić, ispred PUPSa biće prisutan Milan Krkobabić, kao i šef "Zdrave Srbije" Milan Stamatović.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić potvrdio je za Tanjug da će sastanak biti održan na inicijativu predsednika Vučića, te da će biti doneta odluka o lokalnim izborima, koji uključuju i beogradske, odnosno da će se precizirati datum njihovog održavanja.

"Tako da to treba da bude tema toga razgovora kod predsednika - kada će biti izbori. Sastanku će prisustvovati lideri stranka koji se nalaze u parlamentarnoj većini, odnosno vladajuća koalicija. Prisustvovaćemo ja i (predsednik Jedinstvene Srbije) Dragan Marković Palma, kao i oni sa Vučićeve liste koji su deo standardne koalicije", naveo je Dačić.

Smatra da bi lokalni izbori trebalo da se održe što pre, ali dodaje da to nije stvar subjektivne odluke, već zakonskih rešenja.

"Mi smatramo da izbori treba da se održe što pre, jer time bi se stvorili uslovi za konstituisanje organa i onda posle toga možete da vodite i parlamentarni dijalog i ostalo što bi trebalo da se usledi u nekoj normalnoj atmosferi i normalnoj proceduri. Mislim da je dobra stvar što će Ana Brnabić biti predsednik parlamenta, jer ona je vodila taj deo sada kad je reč o vladi, ona se bavila tim pitanjima i, između ostalog, može i sa opozicijom da razgovara oko svega", rekao je Dačić.

Komentarišući to što je odlučeno da će predsedavati Vladom Srbije do izbora nove vlade, Dačić je objasnio da nije reč o posebnoj odluci, već da je to predviđeno zakonom.

"Jednostavno funkcija prvog potpredsednika vlade ili zamenika predsednika vlade, kako je to ranije bilo, govori upravo o tome. Zbog toga i postoji da bi se odredilo ko zamenjuje predsednika Vlade u slučajevima kada je on sprečen da obavlja tu funkciju ili u momentima kada nema predsednika Vlade", objasnio je Dačić.

Na pitanje šta je bila tema jučerašnjeg sastanka sa predsednikom SNS Milošem Vučevićem, Dačić je rekao da su razgovarali o daljoj saradnji i spremnosti da zajednički nastupe na lokalnim izborima, podsetivši da je na nedavnim konsultacijama liste "Ivica Dačić - premijer Srbije" kod predsednika Vučića razgovarano o izazovima koji slede.

Takođe, pozivnica je upućena i Aleksandru Vulinu, doskorašnjem direktoru BIA i osnivaču Pokreta socijalista.

Podsetimo, lokalni izbori trebalo bi da se održe u više od 40 gradova i opština, a među njima su Novi Sad i Niš.