Samo tri partije na izborima u četiri opštine na KiM?

Srpska lista zvaničnio odustala od učešća, a i iz kosovske Centralne izborne komisije poručili da će "overiti rezultate izbora" bez obzira na izlaznosti pa čak i ako na listiću bude jedan kandidat

Danas u 16 časova ističe rok za prijavu kandidata za vanredne izbore koji će u četiri opštine na severu Kosova i Metohije biti održani 18. decembra.

Kako je saopšteno iz Centralne izborne komisije tzv. Kosova za učešće na izborima do sada su prijavljena tri politička subjekta.

Demokratska partija Kosova jedina je dostavila imena kandidata za gradonačelnike sve četiri opštine – Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka, Građanska inicijativa Mitrovica dostavila je ime kandidata samo za Severnu Mitrovicu, dok je  Stranka kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića, prijavila kandidata samo za opštinu Leposavić.

Inače, rok za prijavu kandidata bio je 21. novembar ali je odlukom CIK produžen za četiri dana do danas u 16 sati. To je učinjeno na zahtev stranke Samoopredeljenje čiji je lider Aljbin Kurti. 

Iz CIK je ranije saopšteno da će "overiti rezultate izbora" bez obzira na izlaznost jer, kako je rečeno, "zakon o opštim izborima i zakon o lokalnim izborima ne ograničavaju kolika bi trebalo da bude izlaznost glasača u nekoj opštini". 

Poručili su i da na glasačkim listićima može da bude samo jedan kandidat i da će i u tom slučaju rezultati izbora biti priznati.

Iz CIK je takođe saopšteno da su Srpska lista i još 13 registrovanih političkih partija zvanično odustale od učešća na vanrednim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM.

Iz Srpske liste, odmah pošto je Vjosa Osmani raspisala izbore u četiri opštine, saopšteno je da ova partija neće na njima učestvovati, kao i da njihovi glasači koji, kako su saopštili, "čine 95 posto birača na severu KiM neće izaći na biračka mesta". Nakon što je Priština najavila da će kažnjavati Srbe koji voze automobile sa srpskim tablicama, pripadnici našeg naroda su napustili kosovske institucije.

U četvrtak su mediji preneli da je CIK imenovala vršioce dužnosti rukovodilaca opštinskih izbornih komisija u četiri opštine sa srpskom većinom jer su predsednici i članovi OIK u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku prethodno podneli ostavke.

Kako je saopšteno, novi rukovodioci izbornih komisija govore srpski jezik  i dolaze iz Glogovca, Vučitrna, Srbice i Južne Mitrovice. Novoimenovani vršioci dužnosti rukovodilaca izbornih komisija, inače, kako je rečeno, nisu još uvek poslati na svoja radna mesta zbog njihove bezbednosti i jer su kancelarije izbornih komisija u četiri opštine – zaključane.

I, dok Centralna izborna komisija tzv. Kosova sprovodi tehničke pripreme za izbore, čitav niz pitanja i dalje je otvoren. Među prvima je i pitanje gde će izbori biti održani s obzirom na to da je 18, od ukupno 23 biračka mesta u Severnoj Mitrovici, smešteno u dve škole koje su u srpskom obrazovnom sistemu.

Nije poznato da li će rukovodstvo škola dozvoliti održavanje izbora u školskim prostorijama. Otvoreno je i pitanje legitimiteta pošto, teoretski gledano, gradonačelnici pojedinih opština mogu biti izabrani i sa samo jednim glasom "za".

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ranije je izjavio da izbori na severu "nemaju nikakvog smisla" i da su "osuđeni na propast", odnosno da Priština "nikakvim pretnjama ni ucenama neće uspeti da zaplaši Srbe koji su napustili kosovske institucije". 

I, najvažnije, mogu li i u kojoj meri ovako održani izbori dodatno zakomlikovati i pogoršati i onako tešku situaciju na severu Kosova i Metohije?