Srbija i Balkan

Konsultacije o konstituisanju Skupštine, zajedničko saopštenje Srbije protiv nasilja i Novog DSS-a

Srpska napredna stranka odlučila je da za mesto predsednika parlamenta predloži dosadašnju premijerku Anu Brnabić
Konsultacije o konstituisanju Skupštine, zajedničko saopštenje Srbije protiv nasilja i Novog DSS-a© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

U Skupštini Srbije počele su konsultacije poslaničkih grupa o izboru potpredsednika parlamenta, članova radnih tela, stalnim delegacijama u međunarodnim institucijama.

Sastanku prisustvuju predstavnici vladajuće koalicije, liste "Mi glas iz naroda", a poslanici sa liste "Srbija protiv nasilja" i koalicije NADA nisu se odazvali. Sastanku predsedava najstariji poslanik Stojan Radenović koji je i pozvao poslaničke grupe na konsultacije.

Među prisutnima su u ime SNS Vladimir Orlić i Milenko Jovanov, iz SPS Ivica Dačić i Snežana Paunović, iz Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić, iz SDPS Branimir Jovanović, JS predstavlja Života Starčević, Savez vojvođanskih Mađara Elvira Kovač, iz PUPS-a Stefan Krkobabić, Pokreta socijalista Đorđe Komlenski.

Prisutni su i poslanik Branko Lukić iz poslaničke grupe "Mi glas iz naroda Dr Branimir Nestrović" kao i poslanik iz druge grupe - "Mi glas iz naroda" Branko Pavlović.

Zajedničko saopštenje SPN i Novog DSS-a

Predstavnici dve parlamentarne opozicione koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) i NADA koje ne učestvuju na današnjim konsultacijama o izboru rukovodstva parlamenta, oglasile su se zajedničkim saopštenje u kome su iznele svoje zahteve vlasti.

"Imajući u vidu ozbiljnu političku krizu u kojoj se Srbija nalazi i koja je dodatno produbljena neregularnim izbornim procesom, predstavnici parlamentarne opozicije, Srbija protiv nasilja i Srpska koalicija NADA zahtevaju hitan početak razgovora sa predstavnicima vlasti u vezi sa poboljšanjem izbornih uslova i normalizacijom stanja u društvu. Ukoliko do razgovora ne dođe, isključivu odgovornost za stanje u društvu i dalje pogoršanje situacije, snosiće vlast", navodi se u kratkom saopštenju ove parlamentarne opozicije.

Radenović je ranije zakazao za ponedeljak, 18. mart sednicu na kojoj treba da se izabere predsednik parlamenta, kao i potpredsednici Narodne skupštine, a na dnevnom redu je imenovanje generalnog sekretara, izbora članova radnih tela i izbor stalnog sastava delegacija u međunarodnim institucijama.

"Čudno ponašanje opozicije"

Radenović je ocenio i da se moglo zaključiti iz ponašanja tog dela opozicije da se oni neće pojaviti.

"Oni se sad čudno ponašaju. Govorim svoje lično mišljenje bez obzira sa koje sam liste. Oni sve komuniciraju sa medijima, ne komuniciraju direktno", rekao je Radenović i primetio da predstavnici te liste sada imaju neke nove zahteve za izbore, pa sad razmišljaju i ko će biti ministar (prelazne vlade).

"To ponašanje nije normalno. Koji smisao ima njihovo učešće u politici, da prevare te glasače? Paradoksalno je. Baš sam pitao Ivicu Dačića i on se ne može setiti, mislim da nije bilo slučajeva, ako vi učestvujete u nečemu, znači morate da idete na konsultacije kad predsednik traži mandatara", kaže on.

Radenović je naveo da je na konsultacijama u parlamentu bilo reči i o članovima radnih tela i sastavu stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

"Ja sam se malo i šalio u smislu, pošto oni su često u Evropi, pa mogu da budu neki stalni članovi Evropskog parlamenta", rekao je Radenović.

"Sad smo razgovarali uopšteno, bilo je reći o potpredsednicima Skupštine i to smo na neki način zaokružili. Onda što je mnogo važno o odborima, jer svaki odbor ima neki segment, na primer spoljna politika, unutrašnja politika, nauka itd. To je definitivno zaključeno, ali će još sutra malo da se utanači", napomenuo je Radenović.

Radenović je rekao i da je spreman za sednicu Skupštine Srbije u ponedeljak, 18. marta, koju će voditi kao najstariji poslanik.

"Ne znam, s obzirom kako se oni ponašaju, nisu javili...možda će se izjasniti u medijima... Njima je potrebna pomoć nekih savetnika, neki stariji čovek, da šetaju po Srbiji, da svrate u neki kafić, pa da pitaju šta dalje. Jer objektivno, pokazuje se da nemaju taj kapacitet za državnost", rekao je Radenović odgovarajući na pitanje kakvu sednicu očekuje u ponedeljak.

image