Srbija i Balkan

Brnabić: Nema novih pregovora bez formiranja ZSO

Ne može biti novih sporazuma o normalizaciji, kada još nije implementiran ni Briselski sporazum, i tu imamo potpunu saglasnost, istakla je premijerka Ana Brnabić nakon sastanka sa ambasadorima zemalja EU
Brnabić: Nema novih pregovora bez formiranja ZSONone © FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Pre bilo kakvih novih dogovora Beograda i Prištine, neophodno je sprovesti postojeće sporazume, odnosno Briselski sporazum potpisan 2013. godine koji predviđa formiranje Zajednice srpskih opština, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Kako je istakla, ona se o tome saglasila sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije na današnjem sastanku, preneo je Tanjug.

"Ne može biti novih sporazuma o normalizaciji, kada još nije ni prvi implementiran i tu imamo potpunu saglasnost", istakla je nakon sastanka premijerka Brnabić na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom.

Premijerka je izjavila da dok ne bude formirana ZSO, ni kosmetski Srbi se neće vratiti u privremene prištinske institucije koje su napustili.

Prokomentarisala je i tvrdnje Aljbina Kurtija da će finalni dogovor biti postignut do proleća 2023, rekavši da ne vidi način da se do tog roka postigne bilo kakav sporazum.

"Pošto nam je trebalo 10 godina da implementiramo prvi sporazum, ne znam kako će nam biti dovoljno dva ili tri meseca da dogovorimo finalni sporazum", ukazala je Brnabić.

Ona je istakla da Vlada Srbije ostaje u potpunosti posvećena evropskim integracijama i naglasila da je to ono što je u najboljem interesu građana Srbije i srpske privrede.

Kada je reč o usaglašenosti sa spoljnom politikom, o čemu se takođe razgovaralo na sastanku, Brnabić kaže da je ta tema uvek kompleksna.

"Imamo određena neslaganja, ali imamo i dobar razgovor u vezi sa tim, razmenu argumenata i za sada prilično razumevanje. Srbija će nastaviti da se postepeno usklađuje i da evropske vrednosti zajedno promovišemo", navela je Brnabić.

image