Srbija i Balkan

Đukić Dejanović: Roditelji su prvi autoriteti deci

Pojedina pravila, poput društveno-korisnog i humanitarnog rada, dočekana su sa velikim zadovoljstvom i pozitivnim komentarima, najviše među decom, izjavila je ministarka prosvete
Đukić Dejanović: Roditelji su prvi autoriteti deci© TANJUG/ Ministarstvo posvete

Povodom pravilnika koji je u školama stupio na snagu 22. februara i uputstvima o ocenjivanju roditelja, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je gostujući na RTS-u rekla da se taj segment zakona nije ni menjao, i da su uputstva definisana na malo drugačiji način.

"Suština je da kontrolu rada nastavnika i učitelja mogu obavljati isključivo inspekcije, prosvetna inspekcija i prosvetni savetnici", istakla je ministarka, te je napomenula da je javni komentar predsednika Vučića obaveza za njih da "budnu pažnju stave u prvi plan", i da to zaista čine.

Ona je dodala da je reč o protokolima koji su obavezni za svako ministarstvo kada se donesu novi zakoni.

"Pošto smo u novembru doneli zakone koji se uglavnom odnose na sadržaje iz osnovnog i srednjeg obrazovanja, na društveno-korisni rad, na prevenciju nasilja, dakle zakoni koji definišu vrlo bitne segmenta života u školi, doneli smo pravilnike koji upravo sve te segmente i tretiraju, a to su uputstva kako da se zakon primeni", rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka je dodala da su pojedina pravila, poput društveno-korisnog i humanitarnog rada, dočekana sa velikim zadovoljstvom i pozitivnim komentarima, najviše među decom.

Slavica Đukić Dejanović rekla je da se modeli ponašanja dece najčešće uče od autoriteta i da su roditelji prvi autoriteti.

"U našoj kulturi, tata je taj koji treba da bude autoritet, treba da se doživi kao glava porodice. On obezbeđuje socijalnu afirmaciju porodice i deca vole i treba da uspostave sa tatom jedan dobar i emotivni odnos kako bi prihvatali njegove stavove i njegova ponašanja na adekvatan način. Mame su u našoj kulturi osobe koje su tu da zaštite, da budu tople, nežne. Nekada u okolnostima u kojima živi savremena porodica, a koja je nažalost, često disfunkcionalna nemamo adekvatne modele u mami i tati. Nemamo valjane modele i deca formiraju sistem vrednosti na način koji nas jako zaboli", objasnila je ministarka prosvete.

Inače, u školama je situacija redovna, u toku su školska takmičenja, a učenici osmog razreda se pripremaju za malu maturu.

"Probni ispiti će biti 22. i 23. marta iz maternjeg jezika i matematike. Deca mogu između 8. i 11. aprila da promene izbor trećeg predmeta koji će polagati, a definitivno matura će biti 17, 18. i 19. juna", rekla je ministarka prosvete.

Upis prvaka počinje 1. aprila putem platforme "E-upis".

image