"Davanje legitimiteta Putinu": Zašto su RSE i Grbović nezadovoljni srpskim posmatračima ruskih izbora

Lider Pokreta slobodnih građana i poslanik Pavle Grbović, ocenio je da delegacija Srbije prisustvom daje legitimitet da se "proces koji se trenutno odvija u Rusiji nazove izborima"

U Rusiji su danas počeli predsednički izbori koji će trajati do 17. marta, a među posmatračima je i zvanična delegacija Narodne skupštine Republike Srbije koju predvodi narodni poslanik Milimir Vujadinović.

Lider Pokreta slobodnih građana i poslanik Pavle Grbović, ocenio je za "Radio slobodna Evropa" da delegacija Srbije prisustvom daje legitimitet da se "proces koji se trenutno odvija u Rusiji nazove izborima".

"Ono što je politički još gore jeste što vlast u Srbiji našu zemlju i dalje svrstava u krug onih zemalja koje podržavaju autokratski režim Vladimira Putina", dodao je Grbović.

Prema njegovoj oceni, Srbija ovakvim potezima sama sebi zatvara vrata da postane deo porodice najrazvijenijih evropskih država.

Opoziciona koalicija Srbija protiv nasilja, kako je kazao Grbović, nije bila obaveštena o slanju parlamentarne delegacije u Rusiju.

"Nikome nije jasno na koji način i ko je bio nadležan da delegira upravo te ljude i da uopšte donese odluku da li će Srbija poslati svoju delegaciju. Mi bismo svakako bili protiv te odluke, ali nismo čak bili ni u poziciji da o tome razmatramo, a kamoli da glasamo", dodao je Grbović.

Iz "Radio Slobodna Evropa" požalili su se da dokument kojim se republički poslanici upućuju u Rusiju da posmatraju predsedničke izbore nije dostupan na sajtu Skupštine Srbije, a da iz te institucije nisu dobili odgovor.

Oni su dalje naveli da poziv da prate glasanje Rusija nije uputila državama koje smatra "neprijateljskim" – odnosno onima koje su joj uvele sankcije ili prekinule diplomatske odnose.

"Parlamentarna delegacija Srbije se, prema podacima ruske izborne komisije, tako svrstala uz saveznice Kremlja iz bivšeg Sovjetskog Saveza poput Belorusije, kao i Venecuelu, Zimbabve, Bangladeš i još nekoliko zemalja Afrike i Azije", dodaje RSE.