Ustavni sud Hrvatske: Ako želi da se kandiduje na izborima, Milanović prvo mora da podnese ostavku

Predsednik Ustavnog suda Hrvatske Miroslav Šeparović je pozvao aktuelnog predsednika i SDP da postupaju u skladu sa ustavom

Ustavni sud Hrvatske  je odlučio da aktuelni predsednik Zoran Milanović ne može da se kandiduje za premijera kao nosilac liste SPD-a na predstojećim parlamentarnim izborima.

"Milanović ne može učestvovati na parlamentarnim izborima ni kao kandidat za poslanika, ni kao kandidat za premijera, niti može da učestvuje u izbornoj kampanji", saopštio je predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Ako Milanović želi da se kandiduje prvo mora da podnese ostavku na funkciju šefa države, nakon čega dužnost predsednika preuzima predsednik sabora, a izbori za predsednika moraju biti održani u roku od 60 dana, naveo je Šeparović.

On je pozvao Milanovića i SDP da postupaju u skladu sa ustavom i dodao da očekuje ozbiljnost od Milanovića i ostalih učesnika u izbornom procesu.

Predsednik Ustavnog suda je saopštio da je ova odluka doneta većinom glasova.

Upozorio je da je predsednik Milanović od petka, kada je najavio učešće na parlamentarnim izborima, pa sve do sinoć, kršio ustav.

Podsetio je da ustav propisuje da predsednik republike ne može da obavlja drugu javnu dužnost dok ne podnese ostavku. Predsednik je, dodao je, nestranačka osoba i ne sme da učestvuje u stranačkim aktivnostima, kao i da ne sme da bude da listi, niti sme da bude kandidat.