Kurti: Bio sam upozoren da situacija na severu može nepovratno da se pogorša

Nemački novinar upitao Kurtija: Zašto bi Vučić priznao "Kosovo" ako Srbiji nije ponuđeno ništa?

Premijer privremenih prištinskih vlasti Aljbin Kurti je u intervjuu koji je dao za nemački "Frankfurter algemajne cajtung" potvrdio da će tzv. Kosovo podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji u decembru.

Mihael Martens, poznati novinar nemačkog lista oglasio se na Tviteru povodom razgovora koji je vodio sa Kurtijem, ističući da je tema intervjua koji još uvek nije objavljen, bila, između ostalog, i rešenje krize registarskih tablica.

Kurti je istakao da je pristao na kompromis nakon što ga je američki ambasador Džefri Hovenijer u Prištini upozorio da bi situacija na severu pokrajine "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša", napisao je Martens.

Uticajni nemački novinar Mihael Martens objavio je na svom tviter nalogu zanimljivo pitanje koje je postavio premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju tokom intervjua.

"Da li bi Kurti priznao Kosovo da je on Vučić? Drugim rečima: Zašto bi Vučić to uradio ako nagrada koja se nekada nazirala na horizontu više ne postoji" napisao je Martens na Tviteru.

Martens je pre tog tvita konstatovao da je evropska perspektiva Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana "mrtva", bez obzira šta urade i kakve reforme da sprovedu.

Kurti je u razgovoru sa nemačkim novinarom naveo da je predlog američkog ambasadora da se odluka o tablicama odloži za 48 sati nakon neuspeha prve faze pregovora, zapravo bio pametan potez, jer, Hovenijer ima više saznanja i bolje je obavešten o situaciji na severu Kosova i Metohije, čak i od premijera privremenih prištinskih vlasti. 

Martens je istakao da premijer privremenih prištinskih vlasti smatra da su reči visokog zvaničnika EU Žozepa Borelja da Kurti "nije prihvatio" predlog za deeskalaciju, ali da je srpski predsednik Aleksandar Vučić, naprotiv, bio spreman na dogovor u Briselu", nekonstruktivne, te se u pomenutom intervjuu opravdao da "nije tvrdoglav, već principijelan".

Nemački novinar je na Tviteru naglasio da je pokušao da shvati da li je odlaganje formiranja Zajednice srpskih opština na KiM za Kurtija važnije od potencijalnog pogoršanja odnosa tzv. Kosova sa zapadnim saveznicima.

Mihael Martens (Hamburg, 1973), nemački novinar i pisac, dugogodišnji politički dopisnik lista "Frankurter Algemajne Cajtung" i stručnjak za balkanska pitanja. Tokom svoje novinarske karijere boravio je u Sankt Peterburgu, Atini i Istanbulu, a od 2002. do 2009. u Beogradu kao dopisnik frankfurtskog dnevnika. U Srbiji je 2013. godine prevedena njegova knjiga "U potrazi za junakom".