Otvoren Sajam automobila i motocikala

Manifestacija koja će trajati do 27. marta okupiće oko 280 izlagača

Salon automobila pod nazivom "DDOR BG kar šou 08" i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopešn" otvoreni su u Hali 1 Beogradskog sajma.

Manifestaciju je otvorio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, podsećajući da je ovo 86. godina od kako se izložba vozila organizuje u Beogradu i ističući kako je to tradicija kakvih nema puno u Srbiji.

Kapije sajma će za posetioce biti otvorene od četvrtka, 21. marta, pa sve do srede 27. marta. Sajam koji se održava osmi put u ovom formatu okupiće oko 280 izlagača sa više od 60 automobilskih i moto brendova i 98 premijera.

U hali 1 će svoja vozila predstaviti "Mazda", "Nisan", "Škoda", "Subaru", "Pežo", "Honda", "Opel", Ford", "Džip", "Hjundai".... "Mercedes", BMV i "Mini" svoju ponudu predstaviće u hali 3.

Vesić je, otvarajući manifestaciju poručio da je ovo najvažniji sajam automobilske i moto industrije u ovom delu Evrope.

"Veliki broj renomiranih izlagača, najnoviji modeli, inovativna tehnička i tehnološka rešenja i ogroman broj posetilaca manifestacije potvrđuju da je Srbija lider u oblasti saobraćaja u ovom delu Evrope", istakao je Vesić.
Srbija se, kako je poručio u narednom periodu mora prilagoditi promenama u automobilskoj industriji. Iako država trenutno zaostaje za Evropom u broju električnih vozila, Vesić podseća da će u zemlji početi proizvodnja električnih automobila, italijanskog brenda "Stelantis".

Naveo je kako je država ove godine nastavila sa politikom davanja subvencija i po prvi put je subvencije opredelila za električne automobile. Dodao je i da će Srbija nastaviti sa izgradnjom propratne infrastrukture za električna vozila.

"Upravo smo završili tender za postavljanje 320 novih punilica za električne automobile i počinjemo na 16 različitih lokacija, pretvorićemo 16 stajališta na autoputevima u zelene oaze. Na svakoj od njih će biti između pet i 20 punjača za električne automobile i u narednom periodu počinjemo sa postavljanjem", rekao je Vesić.

Podsetio je kako je Zakonom o planiranju izgradnje uvedena obaveza da svi koji grade zgrade, na određen broj parking mesta moraju da postave električne punjače.

"U Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja koji će biti izmenjen ove godine, pripremamo posebne oznake za električne automobile. To će biti druga boja tablice, ali će imati i poseban slovni znak, u okviru koga ćemo omogućavati nižu cenu putarine, odnosno gotovo simboličnu cenu putarine na našim autoputevima. I dozvoliti lokalnim samoupravama da mogu da ih oslobode plaćanja parkinga i da im daju druge pogodnosti koje možemo da damo, kako bi zaista stimulisali naše građanke i građane da koriste ovu vrstu automobila", istakao je Vesić.

Predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Aleksandra Đurđević istakla je da sajam predstavlja najvažniji događaj za uvoznike i predstavnike velikih brendova automobila.

Uporedila je beogradski sajam sa velikim evropskim sajmovima, poput onog u Ženevi, navodeći kako beogradski ima više od 30 premijera u automobilskom segmentu, odnosno više od 50 u segmentu motocikala.
Đurđević je ocenila kako je nulta emisija gasova jasan smer koji je automobilska industrija zauzela i dodala da ne postoji gotovo nijedan proizvođač koji nema neku vrstu ponude u sferi električnih vozila.