Petković Kurtiju: Međusobno priznanje postoji samo u tvojoj glavi

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je da premijer privremenih prištinskih institucija ima uzaludne snove o tome da će Srbija priznati deo svoje teritorije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je krajnje vreme da Aljbin Kurti prestane da obmanjuje javnost i da se suoči sa istinom i činjenicama koje jasno dokazuju da nema nikakvih zacrtanih i unapred postavljenih rokova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Jedina štoperica koja otkucava jeste ona za formiranje Zajednice srpskih opština, a ostali rokovi očigledno postoje samo u Kurtijevoj glavi", naveo je Petković reagujući na Kurtijevu izjavu za crnogorske medije da sada postoji rok da se "međusobno priznavanje sprovede negde do proleća sledeće godine", prenosi Tanjug.

Kurti je za crnogorsku RTV izneo tvrdnju da od 9.septembra postoji model za buduće pregovore Beograda i Prištine i da bi, prema njegovim rečima, "otprilike do sledećeg proleća, trebali da imamo sporazum za potpunu normalizaciju odnosa".

Direktor Kancelarije za KiM, naglasio je da situacija postaje smešna i blamantna, jer, prema njegovim rečima, Kurtija na dnevnom nivou demantuju međunarodni zvaničnici. Poslednji u nizu je portparol EU Peter Stano, koji je decidno rekao da nikakvi veštački rokovi ne postoje u realnosti.

Petković je istakao da Priština kasni sa formiranjem Zajednice srpskih opština, navodeći da bi Kurtiju bolje bilo da se fokusira na ispunjenje preuzete obaveze i realizuje ono što je potpisano u Briselu.

Kako je rekao direktor Kancelarije za KiM, rokovi očigledno postoje samo u Kurtijevoj glavi, a on ima "uzaludne snove o tome kako će Beograd da prizna deo svoje teritorije, koji se suprotno međunarodnom pravu predstavlja kao takozvana država".

Petković je upozorio da je svako ko je pokušao da napada Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski narod i predsednika Srbije, ulagao uzaludne i neuspešne napore.

"U tom jalovom poduhvatu Kurtiju ne mogu pomoći ni oni u srpskoj opoziciji, koje hvali i čiju pomoć svesrdno očekuje", zaključio je Petković.