Dačić: Odluka o preporuci za prijem tzv. Kosova u SE sramotna i skandalozna

Šef srpske diplomatije kaže da ta odluka ruši sve principe na kojima počiva Savet Evrope

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o preporuci za prijem tzv. Kosova u članstvo Saveta Evrope sramotna i skandalozna.

"Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o preporuci za prijem tzv. Kosova u članstvo Saveta Evrope je sramotna i skandalozna, koja ruši sve principe na kojima počiva Savet Evrope, jer je po prvi put predložen prijem teritorije koja nije članica Ujedinjenih nacija i nije međunarodno priznata", poručio je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

On je poručio da odluka ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

"Odluka predstavlja još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava", poučio je Dačić.

Ranije danas Odbor za političke poslove Parlamentarne skupštine Saveta Evrope prihvatio je danas na sastanku u Parizu preporuku da takozvano Kosovo bude pozvano u članstvo te organizacije.

Na društvenoj mreži Iks te organizacije navodi se da je naredni korak plenarna debata, koja će se održati 18. aprila, kada će PSSE i glasati o njenom statutarnom mišljenju.

Za tu odluku glasalo je 31 predstavnika zemalja, dok su protiv odluke bili predstavnici Crne Gore i BiH Maja Vukićević i Snježana Novaković, kao i dva predstavnika Srbije Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić.

Uzdržan je bio predstavnik Grčke u tom političkom odboru.

Glasanju o ovom pitanju prethodio je izveštaj izvestioca PSSE za tzv. Kosovo Dore Bakojani, koja je od Prištine tražila da ispuni tri uslova, od kojih je ispunjen samo jedan - vraćanje imovine manastiru Visoki Dečani.