Protest novosadskih studenata: Traže da se Dinko Gruhonjić kazni zbog govora mržnje (FOTO)

Uprava Filozofskog fakulteta nije odgovorila na zahtev studenata da sankcioniše govor mržnje profesora Gruhonjića

Uprava Filozofskog fakulteta ni danas se nije oglasila povodom zahteva Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu "da najoštrije i otkazom sankcioniše govor mržnje prof. Dinka Gruhonjića", tako da su akademci ispunili svoje najave i nakon protestne šetnje blokirali Filozofski fakultet. Ulaz je blokiran stolicama i stolovima, kao i lancima.

Akademci nose transparente "Studenti protiv govora mržnje", ali i poruke "Dinko ostav", kao i srpsku zastavu.

Filozofski fakultet saopštio je da je obustavio rad, dok se, kažu, ne stvore uslovi za njihovo normalno funkcionisanje.

"Očekujemo da Univerzitet u Novom Sadu preuzme odgovornost za posledice postupanja Studentskog parlamenta kao organa Univerziteta u Novom Sadu i da obezbedi nesmetan rad Filozofskog fakulteta, a nadležni organi da preduzmu odgovarajuće mere radi zaštite prava i bezbednosti studenata i zaposlenih na Filozofskom fakultetu", navodi se u saopštenju Dekanata.

Akademsku javnost uzburkale su izjave profesora žurnalistike Dinka Gruhonjića koje je dao na tribini održanoj tokom festivala "Rebedu" u Dubrovniku, da ima lepo ime Dinko, poput Dinka Šakića, ustaškog zločinca i zapovednika logora Jasenovac i Stara Gradiška, u kojem su stradale stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma.