Izveštaj Unmika na sednici Saveta bezbednosti UN 22. aprila

Sednicu je zakazala Malta

Sednica Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će biti razmatran novi šestomesečni Izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK), trebalo bi da bude održana 22. aprila, navodi se u mesečnom planu rada SB UN, objavljenom na sajtu.

Sednicu je zakazala Malta, koja je 1. aprila preuzela predsedavanje SB UN, i ona će biti održana u prepodnevnim časovima po lokalnom, odnosno popodnevnim po srednjeevropskom vremenu.

Prethodna sednica na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj održana je 23. oktobra, a u međuvremenu je 8. februara ove godine održana vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu i Metohiji, na kojoj je Srbiju predstavljao predsednik Aleksandar Vučić.

On je na toj vanrednoj sednici rekao da je ta sednica zakazana zbog situacije koja u suprotnosti sa rezolucijama i poveljama UN, a koja bi mogla da uzrokuje nepopravljivu štetu, kao i da je neposredan povod za sednicu potez tzv. Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje dinar od 1. februara, čime je izvršena kulminacija napada na Srbe i nealbansko stanovništvo, budući da je njihov opstanak na teritoriji južne srpske provincije u ogromnoj meri direktno zavisan od priliva dinarskih sredstava, pre svega iz budžeta Republike Srbije.