Srbija i Balkan

Pupovac: Nije jednostavno biti Srbin u Hrvatskoj, niti biti sa Srbima

Uništena je najmanje jedna trećina od 30 plakata, koliko je štampano sa sloganom "Hrvatska treba Srbe", rekao je predsednik Samostalne demokratske srpske stranke
Pupovac: Nije jednostavno biti Srbin u Hrvatskoj, niti biti sa Srbima© TANJUG/ FOTO HINA/ DENIS CERIĆ/

Kampanja uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, 17. aprila, dobro je krenula, a onda je nekako iz neke vrste političkog ili društvenog podzemlja krenula devastacija i vandalizacija malobrojnih plakata Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S), ocenio je predsednik te partije Milorad Pupovac.

"Ne samo da su uništeni plakati nego su poruke na njima izrazito zabrinjavajuće, posebno kad se uzme u obzir da je reč o pozitivnoj kampanji u zemlji kojoj toliko nedostaje ljudi, kojoj toliko nedostaje stanovništva, gde je broj manjina, naročito srpske, sveden na istorijski minimum. Kad se vidi potreba građana za normalizacijom i nekom vrstom razmene kulturnih, umetničkih i raznih dobara, a događa se ovo, to je vrlo zabrinjavajuće", istakao je Pupovac.

Gostujući na zagrebačkoj N1 on je poručio da je uništena najmanje jedna trećina od 30 plakata, koliko je štampano sa sloganom "Hrvatska treba Srbe".

Na pitanje kakve bi to moglo imati posledice, on kaže da kada bi postojala politička pozadina i sigurna perspektiva, moglo bi se reći da se posledice mogu sanirati.

"Ali s obzirom na to da sve više brinem o našoj političkoj perspektivi i budućnosti da sačuvamo barem minimalne okvire ponašanja i demokratskih vrednosti, bojim se da posledice mogu biti teže od ovoga", rekao je Pupovac.

Pojašnjavajući zašto je zabrinut, Pupovac kaže da neke politike čvrstih i pouzdanih vrednosti, koje svako društvo želi da razvija, kao tolerancija i upravljanje sukobima, su po strani i, kako navodi, "dovedeni smo do stanja bezumlja".

Na konstataciju da je SDS S deo parlamentarne većine i da nije da nema nikakvu moć da menja stvari na bolje, Pupovac ističe da parlamentarna većina ne može odlučivati o svemu, niti imati uticaj.

"Brine me politika u kojoj nema ideja i u kojoj su sve reči dopuštene. U kojoj se dopušta savez svih ideja i politika", rekao je lider SDS S.

On je dodao da je stvoreno je stanje u kojem šta god da kažete, "a govorim iz perspektive koju vodim i politike koju zastupam, postoje ljudi koji će vas napasti i stigmatizovati". To je, ističe, stanje lova i potpune fiksiranosti.

Pupovac se osvrnuo i na oglašavanje Hrvatske biskupske konferencije, koja se u svom obraćanju osvrnula na kršenje Ustava, ali ne i na nasilje protiv manjina.

"Voleo bih da je istup protiv onih koji krše Ustav obuhvatio one koji se koriste govorom mržnje i nasiljem. Do toga nije došlo jer kako nije jednostavno biti Srbin u Hrvatskoj, nije ni jednostavno biti sa Srbima u Hrvatskoj. Braniti njihova prava na miran život i političko delovanje, makar u redukovanoj formi", ocenio je Pupovac.

image