Srbija i Balkan

Dačić o prijemu Prištine u SE: Neće se izjašnjavati po pravdi i pravu, već po sili

Šef srpske diplomatije u tehničkom mandatu Ivica Dačić je zakazao za danas sednicu, a biće formiran i tim na čijem će čelu biti on i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji će se boriti protiv prijema Prištine
Dačić o prijemu Prištine u SE: Neće se izjašnjavati po pravdi i pravu, već po sili© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Za 11 dana Parlamentarna skupština Saveta Evrope izjašnjavaće se o inicijativi o prijemu Prištine u tu organizaciju. Šef srpske diplomatije u tehničkom mandatu Ivica Dačić rekao je da se o prijemu Prištine neće izjašnjavati po pravdi i pravu, već po sili. Kao predsedavajući vladom za danas je zakazao sednicu, a biće formiran i tim na čijem će čelu biti on i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, a koji će se boriti protiv prijema Prištine.

Vanredna sednica Vlade održana je u četvrtak u Palati "Srbija", a predsednik Aleksandar Vučić je, tokom dela sednice koji je bio otvoren za javnost zamolio sve članove Vlade da svoj posao obavljaju ozbiljno i odgovorno, i pozvao da se formiraju timovi za sadejstvo svih naših snaga.

Zatražio je i da se formira poseban tim koji će se boriti za Srbiju povodom inicijative o prijemu Prištine u Savet Evrope, koja će se razmatrati na zasedanju Parlamentarne skupštine SE 16. aprila.

Ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić, koji se od izbora Ane Brnabić za predsednicu skupštine nalazi na čelu vlade, rekao je za RTS da je za danas zakazao sednicu vlade na kojoj će biti imenovan tim koji će se boriti protiv prijema Prištine u Savet Evrope.

Ukazuje da će se na čelu tog tima nalaziti on i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Dačić upozorava da će se u Savetu Evrope odlučivati ne po pravu i pravdi, već po sili.

"Mi nemamo nikakve dileme. Ovde se neće gledati po pravdi i po pravu. Ovde će se gledati po sili - odnosno, da li neko hoće da to silom nametne ili ne", rekao je Dačić.

Dačić je podsetio i na još jedan pritisak, odnosno na pokušaj pravljenja rezolucije o "danu sećanja na genocid u Srebrenici" i pokušaju da se to izglasa u Generalnoj skupštini UN.

"Time bi se, praktično pored Ruande, srpski narod jedini definisao kao neki genocidni narod. I da posle svega što smo mi preživeli, i posle svih tortura, genocida, pritisaka koje smo imali kroz vekove, da deca uče o nama da smo mi genocidni narod", rekao je Ivica Dačić.

image