Nova provokacija Prištine: Traže da EU kazni Beograd jer "krši sporazum"

Vlada tzv. Kosova zahteva da se "dvadesetsedmorka" jasno opredeli prema Beogradu zbog navodnog kršenja sporazuma

Zaboravljajući da upravo ona godinama, uz "zatvaranje očiju" Evropske unije, ne ispunjava preuzete obaveze iz dijaloga i zbog toga ne trpi sankcije, Priština se drznula da od EU traži da kazni Beograd jer "ometa njihov ulazak u Savet Evrope". 

Ovakva provokacija je usledila nakon što je Vlada Srbije, po nalogu Aleksandra Vučića, formirala Radnu grupu za koordinaciju aktivnosti državnih organa u vezi sa prijemom tzv. Republike Kosovo u Savet Evrope.

Prištinska vlada, kako navode, zahteva da se "dvadesetsedmorka" jasno opredeli prema Beogradu zbog navodnog kršenja sporazuma.

"Deluje da je Evropska unija nespremna da igra ulogu arbitra u odnosu na sporazum koji smo dogovorili uz posredovanje Brisela. U našoj internoj komunikaciji sa posrednikom, izrazili smo zabrinutost zbog postupaka Srbije i međunarodnog ćutanja prema tim akcijama", rekao je portparol vlade "Kosova" Perparim Krieziju.

U Ministarstvu spoljnih poslova uvereni su da formiranje Radne grupe neće sprečiti članstvo tzv. Kosova u Savet Evrope. Priština pokušava da se pozove na član 4 Ohridskog sporazuma, u kome se navodi da se Beograd neće protiviti članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama, iako je predsednik Vulić i u Ohridu i mnogo puta nakon toga, kao i pred evropskim zvaničnicima, ponovio koje su naše crvene linije preko kojih nećemo ići: priznavanje nezavisnosti "Kosova", kao i članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Portparol EU Peter Stano je u petak nije direktno odgovorio na pitanje novinara da li zvanični Beograd krši sporazum formiranjem tima za sprečavanje članstva u SE. On je ponovio da će se "obe strane suočiti sa ozbiljnim posledicama na integracionom putu ka EU ako to ne sprovedu", ali nije govorio konkretno o Srbiji.

Inicijativa tzv. Kosova za prijem u Savet Evrope razmatraće se na zasedanju Parlamentarne Skupštine SE 16. aprila.