Srbija i Balkan

Nova optužnica za masakr u Dobrovoljačkoj

Komandant Vojne policije štaba Teritorijalne odbrane BiH Kerim Lučarević tereti se da je postupio suprotno pravilima međunarodnog prava
Nova optužnica za masakr u Dobrovoljačkoj© Принтскрин: Јутјуб ("Приче с камена: Добровољачка улица, исповест сведока")

Nova optužnica za masakr u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu podignuta je protiv Kerima Lučarevića, u to vreme komandanta Vojne policije "republičkog" štaba Teritorijalne odbrane BiH, jer je, kako se navodi, "postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava".

"Optuženi se tereti da 2. maja 1992. godine, nakon što je napadnuta mešovita kolona vojnika i civilnih lica zaposlenih u bivšoj JNA, u svojstvu komandanta Vojne policije nije preduzeo nužne i razumne mere da kazni izvršioce ubistava i ranjavanja vojnika i civila, spreči fizičko i psihičko zlostaljanje zarobljenih pripadnika JNA, kao i da kazni izvršioce ovih dela", saopšteno je iz Tužilaštva BiH, a prenosi RTRS.

Optužnica se, kako se dodaje, odnosi i na događaje od narednog dana, a prikupljeni su dokazi koji potvrđuju da je tokom napada stradalo osam ljudi među kojima su bili i civili i sanitetskog osoblja, kao i da su ranjene 24 osobe i zarobljeno više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

Lučarević se tereti da je počinio krivična dela - ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Krajem oktobra počelo je i dva puta odlagano suđenje članu ratnog Predsedništva BiH Ejupu Ganiću i još devetorici nekadašnjih visokih bošnjačkih vojnih i policijskih funkcionera optuženih za zločine u Dobrovoljačkoj.

Kolona vojnika i civila je suprotno sporazumu o mirnom povlačenju pripadnika JNA, napadnuta iako se kretala pod pratnjom Ujedinjenih nacija.

image