Srbija i Balkan

Nataša Kandić podržala rezoluciju o Srebrenici

"Osnivačica" Fonda za humanitarno pravo još jednom je podržala antisrpsku rezoluciju
Nataša Kandić podržala rezoluciju o Srebrenici© M.M./ATAImages

Nataša Kandić koja se u javnosti predstavlja kao antiratna aktivistkinja i "osnivačica" Fonda za humanitarno pravo, dočekala je svojih pet minuta u trenutku kada Nemačka, Ruanda i njihove saveznice pripremaju nacrt rezolucije kojom bi se 11. jul proglasio Međunarodnim danom sećanja na navodni genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine. I naravno da Kandićka koju je svojevremeno odlikovao Tači, i koja je Srbe krivila čak i za "Oluju" - podržava rezoluciju kojom se srpski narod proglašava genocidnim.

"Neka 11. juli postane Međunarodni dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Civilizacijski je neprihvatljivo odbaciti Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Neke nove generacije neće oprostiti današnjoj Srbiji što nema snage da se ogradi od prošlosti u kojoj nema njenih dobrih dela", navela je na mreži Iks aktivistkinja koja je čitavu svoju karijeru izgradila na antisrpskim i narativima o Srbima kao večitim krivcima.

U nacrtu rezolucije koji Kandićka podržava traži se, između ostalog,  da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida u Srebrenici i podstiču se članice UN da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe, kako bi se sprečio revizionizam i genocid u budućnosti.

Pokušaj da se progura još jedna rezolucija koja bi naštetila Srbima, u suprotnosti je inače, sa nalazima Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine kojom je predsedavao Gideon Grajf. Ovo telo zaključilo je naime da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Grajf je ranije pojasnio značenje pojma "genocid", navodeći da se odnosi "na nameru jedne grupe da potpuno uništi drugi narod", a Komisija od 10 svetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mestu.

I direktor centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof izjavio je nedavno da zločin u Srebrenici 1995. godine nije bio genocid i da ne misli da je Generalna skupština UN kvalifikovana da utvrdi da li je neki događaj genocid ili ne.

"Prema originalnoj definiciji genocida, prema kojoj je to pokušaj zatiranja čitavih naroda, zločin počinjen u Srebrenici nije bio slučaj genocida jer su srpske trupe oslobodile sve žene i decu", rekao je Zurof za "Politiku".

image