Vučić posle sastanka sa Dodikom: Suprotstavićemo se svim zemljama NATO-a zbog rezolucije o Srebrenici

Dok se u Gazi dešavaju "daleko veća stradanja" fokus se prebacuje na RS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastali su se u Beogradu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i predsednikom Narodne skupštine RS Nenadom Stevandićem.

Predsednik Vučić je nakon sastanka kritikovao postupke dela zemalja koji su pokrenuli inicijativu o Srebrenici, navodeći da je razgovarao sa predsedavajućim skupštine UN i da će poslati specijalnog izaslanika kod predsednika skupštine UN i tražiti da razmotre kršenje svih procedura.

"Obaveza je da se pitanjima BiH bavi SB UN, jer je i dalje reč o nestabilnom regionu, jer i dalje tu postoje međunarodne snage i visoki predstavnik, a sada hoće da glasanje prebace na Generalnu skupštinu. Prekršili su i drugu stvar- od dve trećine potrebnih za usvajanje deklaracije, došli su do toga da je reč o običnom obeležavanju i kulturi sećanja gde je potrebna prosta većina", pojasnio je Vučić, dodajući da nije reč ni običnoj prostoj većini, već o prostoj većini onih koji nisu uzdržani.

On je postavio nekoliko pitanja zemljama NATO-a za koje kaže da su sponzori ove rezolucije.

"Moje pitanje za njih je zašto baš sada, jer nemate ni okruglu godišnjicu. Znaju da će sledeće godine imati manje vlada koje će to podržati. Neće više da ih služe kao što ih služe sada. Moje drugo pitanje je hoće li ova rezolucija još više da podeli narode i zemlje u svetu? Da vas obavestim Rezolucija o holokaustu ili genocidu, je fokusirana na Jevreje, i to je uvek bilo jednoglasno usvojeno. Stvarno mislite da će to i sada biti slučaj? RS nije deo UN, Republiku Srpsku ne slušaju ni u BiH i Srbija će sama političkim sredstvima da se suprostavi svim NATO zemljama od Turske do Nemačke s tim da znamo da su nam šanse minimalne, ali ćemo se boriti do poslednjeg trenutka i za svaki glas", ističe Vučić.

Jedini protivnik im je, kaže, mala Srbija. Rusija je, dodaje imala svega sedam glasova u Generalnoj skupštini, a Srbija će, kaže imati "mnogo, mnogo puta više".

"Kada mi pomenemo bombardovanje, vi iz NATO-a kažete što nas vraćate u prošlost, a sada hoćete da nas vratite 29. godina unazad" rekao je Vučić, dodajući da je Dodik rekao "teške stvari" i da je on dodao da je zamolio rukovodstvo RS da svaki dan razmatra mogućnosti da se odupre nasilju moćnih.

Zapadnim zemljama Vučić je poručio, da će, ako rezoluciju usvoje, na taj dan videti koliko su Srbi ponosni i da neće biti podjarmljeni.

"Tih dana pozvaćemo sve Srbe svuda gde god da žive, na svakom mestu istaći ćemo svoja nacionalna obeležja, dan nakon što nas proglase za genocidan narod. E dan kasnije ćemo da istaknemo našu najlepšu trobojku i da pokažemo da Srbiju i srpski narod nikada neće moći da sruše. Nemojte da se pravite naivni i da na prodajete rog za sveću", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da se mir sa bošnjačkom braćom mora čuvati po svaku cenu, jer oni nisu ništa krivi, već su primorani da slušaju sarajevsku propagandu.

"Svaku pruženu ruku nisu hteli da prihvate. Nije im bilo do pijeteta, da se poklonite bošnjačkim žrtvama, nije im do toga da položite cvet. Šta je smisao ovoga? Da ukinete Srpsku? Kažite nam, šta je to što tražite", poručio je predsednik.

Srbiju očekuje težak period, naveo je, dodajući da se glasanje o rezoluciji planira za 2. maj.

"Borićemo se oko toga. Mi ćemo večeras na predlog Dodika uputiti poziv Srbima iz regiona, da razgovaramo o jeziku, pismu i svemu drugom. Molim ljude iz Srpske da sami dobro razmisle. Mi da im uvodimo sankcije nećemo, mi da idemo protiv RS nećemo. Delićemo vašu sudbinu, samo vas molimo da dobro razmislite o svakom potezu", rekao je Vučić, dodajući da će se Srbi protiv rezolucije boriti preko slobodarskih naroda u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. 

Borićemo se, kaže, suprotstavićemo se politikom.

"Videćete, malena Srbija o jadu će da zabavi velike sile koji žele da tu jednu malu i slobodarsku zemlju kazne. Borićemo se do poslednjeg sekunda. Bude li trebalo", upozorio je.

Dodik: Skreću fokus sa Gaze

Dodik je rekao da je došao da predsednika Vučića i njegov tim obavesti o procesima kojima žele da dešavanja u Srebrenici okvalifikuju kao genocid. Genocid se nije desio, to je izmišljena forma kojom pokušavaju da satanizuju ceo srpski narod i da kroz individualne presude u Hagu to prebace na kolektivnu odgovornost srpskog naroda", rekao je Dodik nakon sastanka.

"Sve ću učiniti da do Vaskršnjeg sabora, 5. maja ubedim predsednika Vučića da podrži sve odluke koje RS namerava da donese. Mi mislimo da ovo direktno ruši mogućnost da se zajedno živi u BiH da je taj akt u UN upućen bez saglasnosti BiH, predstavlja samo bošnjačku stranu i usmeren je protiv RS", dodao je on.

Dodik je istakao da se sve dešava u trenutku dok u Gazi "stradanja daleko veća i premašuju sve poznato", što pokazuje da je cilj da se fokus prebaci na Republiku Srpsku i srpski narod.

Vučić: Ne menjamo stav o sankcijama Rusiji

"Stav koji smo izneli - osam dana pošto je počeo sukob u Ukrajini, važi i danas. Srbija se ponosi svojim stavom. Srbija je mala po svojoj veličini i po broju stanovnika i gigant po državotvornosti", rekao je Vučić na pitanje da li je Makron tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Srbija nije niti će promeniti svoj stav, niti ju je ko ucenjivao niti može da ucenjuje. dodao je, ističući da je sastanak sa francuskim predsednikom bio prijateljski.