Srbija i Balkan

Umro najdugovečniji hrvatski špijun - Josip Manolić, bivši predsednik hrvatske vlade

Manolić je u hrvatskoj javnosti smatran za kontroverzu ličnost, optuživan i da je u zatvoru otrovao kardinala Stepinca, što je on poricao
Umro najdugovečniji hrvatski špijun - Josip Manolić, bivši predsednik hrvatske vlade© Принтскрин ХРТ: Недељом у два

Bivši predsednik hrvatske Vlade i najpoznatiji hrvatski špijun Josip Manolić preminuo je u 105. godini života, prenela je hrvatska štampa.

Manolić je u javnosti smatran kontroverznom ličnošću. Bio je decenijama pripadnik Udbe, tajne komunističke policije.

Rođen je 22. marta 1920. u Kalinovcu. Bio je učesnik partizanskog pokreta. U oktobru 1944. godine imenovan je za načelnika Ozne u Bjelovaru.

Godine 1946. otišao je u Zagreb, kao načelnik Sektora za izvršenje kaznenih sankcija u Sekretarijatu za unutrašnje poslove. Nalazio se u pratnji kardinala Alojzija Stepinca prilikom njegovog odlaska u zatvor u Lepoglavi.

Manolić je kasnije otpuživan da je otrovao Stepinca, što je on poricao. "Nije bilo nikakvog trovanja Stepinca", izjavio je kasnije. "On je imao status povlašćenog zatvorenika, za koga nisu važili pravilnici i zakoni tadašnje o postupanju sa zatvorenicima."

Sa budućim predsednikom nezavisne Hrvatske Franjom Tuđmanom upoznao se 1942. godine i uskoro se sa njim sprijateljio.

Posle nacionalisitčkog pokreta Maspok u Hrvatskoj 1972. je penzionisan.

Godine 1990. je sa Tuđmanom osnovao Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ), čiji je bio potpredsednik.

Nakon izbora 1990. postao je predsednik Vlade Republike Hrvatske, a 1991. šef Kancelarije za zaštitu ustavnog poretka.

Kasnije  je izjavio da se sa Tuđmanom razišao povodom pitanja Bosne i Hercegovine: "To je bila tačka razilaženja", rekao je Manolić. "Postojala je struja u BiH koja nas je stalno vukla u sukob s Muslimanima. Naš glavni neprijatelj bila je Miloševićeva Srbija i JNA."

Godine 1994. je izašao iz HDZ-a i sa Stejapnom Mesićem osnovao stranku Hrvatski nezavisni demokrati (HND), koja nije postigla uspeh na izborima.

Manolić je u procesu protiv šestorice bivših čelnika Hrvatske Republike Herceg Bosne svedočio u Haškom sudu kao svedok tužilaštva.

Narednih godina se Manolić stalno pojavljivao u hrvatskim medijima, uglavnom se sukobljavajući sa hadezeovcima. Za bivšeg premijera Tomislava Karamarka je godine 2015. izjavio da je bio obaveštajac Udbe, zbog čega ga je Karamarko tužio, ali je Manolić na sudu oslobođen krivice.

I njegov privatni život je privlačio pažnju javnosti, recimo kada se u 97. godini venčao sa drugom suprugom Mirjanom.  

Ovaj hrvatski političar je mlađim generacijama postao poznat uglavnom zahvaljujući društvenim mrežama. Njegova "Fejsbuk" stranica je svojevremeno imala više od 10.000 pratilaca.

image