Na jugu Srbije protivzakonito istaknute albanske zastave

Dve opštine na jugu Srbije obeležile su državni praznik Albanije isticanjem zastave te zemlje na protivzakonit način

Lokalne vlasti u Bujanovcu i Preševu krše zakone Republike Srbije i državi u kojoj žive šalju separatističke poruke isticanjem albanske zastave na zgrade opština.

Ono što "bode oči" je sama činjenica da čelnici opština nisu mnogo marili o zakonu, kao ni o pravilima isticanja zastave druge države. 

Na balkon zgrade opštinske uprave u Bujanovcu, pored zastave Srbije i Evropske unije, albansku zastavu postavio je predsednik opštine Nagip Arifi, prenosi Radio-televizija Srbije.

Zakon o izgledu grba, zastave i himne Republike Srbije jasno predviđa u kojim slučajevima i kako se može isticati zvanična zastava druge države.

"Ako se zastava Republike Srbije ističe zajedno sa dve druge zastave, zastava Republike Srbije nalazi se u sredini", piše u Zakonu u članu 30. koji se tiče isticanja državne zastave sa zastavama drugih država ili institucija.

Ovaj član zakona je u koliziji sa onim što je predsednik opštine Nagip Arifi učinio u Bujanovcu, budući da je u sredini zastava EU, dok je zastava Republike Srbije sa leve strane, a zastavu Albanije je postavio sa desne (kada ste licem okrenuti prema zastavama).

Prema Članu 41 Zakona o izgledu grba, zastave i himne Republike Srbije "Novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice" koje na neprimeren način upotrebi jedno od tri obeležja Republike Srbije.

Separatističke težnje Albanaca na jugu Srbije

"Preševska dolina" je separatistički politički termin koji koriste Albanci za dve opštine na jugu Srbije - Bujanovac i Preševo, kojima se nekada dodaje i Medveđa.

Separatisti "Preševski dolinu" nazvaju i "istočno Kosovo" i pokušavaju da protivustavno ocepe te opštine i pripoje ih samoproglašenom Kosovu.

Sve te separatističke težnje zapravo su, samo deo šireg plana o formiranju jedinstvene države Albanaca tzv. "velike Albanije", koja bi se, pored teritorije Srbije prostirala još i preko Severne Makedonije, dela Crne Gore i Grčke. 

Prema izvještaju "Galup Balkan Monitora" iz 2010. godine, ideju "velike Albanije" podržava većina Albanaca: u Albaniji 63%, na Kosovu i Metohiji 81% i u Severnoj Makedoniji 53% ispitanika. 

Zastave Albanije istaknute su i dan ranije u opštinama sa srpskom većinom na KiM, i to na objekte pred Srpske pravoslavne crkve, kao i na objekte u čijoj blizini žive Srbi.

Isticanje crveno-crnih zastava u Klokotu uoči obeležavanja Dana zastave Albanije, još jedan je pokušaj zastrašivanja srpskog naroda u tom delu naše južne pokrajine, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kancelarija za KiM navodi sa zastave Albanije nemaju šta da traže pokraj srpskih kuća u Kosovskom Pomoravlju i Crkve Svetog Petra i Pavla i zato se ovo neumesno "dekorisanje" ne može protumačiti drugačije nego kao provokacija i još jedan korak ka stvaranju "velike Albanije".

"Podsećamo da je Crkva Svetog Petra i Pavla prošle godine obijena i opljačkana na Zadušnice, čime je Srbima jasno poručeno da im je uskraćeno čak i pravo da, u skladu sa hrišćanskim običajima, oplakuju svoje mrtve", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.