Srbija i Balkan

"Novosti": Zapad ćuti na velikoalbanske aspiracije

Niko se nije oglasio zbog toga što je obeležavanje godišnjice nezavisnosti Albanije proteklo u znaku "velikoalbanskog političkog dekora", piše list
"Novosti": Zapad ćuti na velikoalbanske aspiracije© Твитер/Вљоса Османи

Zapadni centri moći ostali su gluvi i nemi na poslednje otvoreno demonstritranje planova Prištine i Tirane da izbrišu postojeće granice i dosanjaju san o "velikoj Albaniji", pišu "Večernje novosti" i navode da se niko iz Evrope i Vašingtona nije oglasio zbog toga što je obeležavanje 110. godišnjice nezavisnosti Albanije proteklo u znaku "velikoalbanskog političkog dekora".

"Najpre je u nedelju 27. novembra u Tirani održana zajednička sednica albanskog i kosovskog parlamenta, a premijeri Edi Rama i Aljbin Kurti slali su udružene poruke o 'borbi za zajednički dom svih Albanaca'. Zatim je juče zgrada Skupštine tzv. Kosova osvetljena bojom albanske zastave, a Kurti je zajedno sa predsednicom privremenih institucija Vljosom Osmani, šefom kosovskog parlamenta i albanskim zvaničnicima na Trgu zastave u Valoni prisustvovao podizanju albanske zastave povodom nacionalnog praznika Dana zastave koji se obeležava 28. novembra", navodi list.

Tom prilikom, predsednik Albanije Bajram Begaj nastavio je sa "guranjem prsta" u oko Beogradu, poručivši da će "Albanija biti glas Kosova kad god bude potrebno".

"Imamo obavezu prema našoj braći Albancima na Kosovu, u Severnoj Makedoniji, u Crnoj Gori, u Preševskoj dolini i u dijaspori da ispunjavamo naše svete i nacionalne obaveze", rekao je Begaj.

Provokacija nije manjkalo ni na jugu centralne Srbije, dodaju "Novosti" i ukazuju da su albanska obeležja osvanula na zdanju opštine Bujanovac i u sedištu Nacionalnog saveta albanske manjine, a predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi lično je postavio albansku zastavu na balkon iznad ulaza u Opštinsku upravu.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović za list ističe da je sve deo politike konstantnog pritiska na Srbiju.

"S jedne strane, Kurti neprekidno provocira Srbiju da istrči u tzv. sivu zonu i reaguje oštrije na provokacije, a s druge strane, Zapad gura misteriozni plan za KiM, nagoveštavajući kraj krajeva, odnosno prijem Kosova u Ujedinjene nacije i završetak procesa pregovaranja o normalizaciji odnosa početkom sledeće godine", kaže Jovanović.

Međutim, on navodi da je to "račun bez krčmara" jer "Kosovo" po svim međunarodnim postulatima i normama nije nikakva nezavisna država, već integralni deo Srbije koja je sa KiM postala članica Ujedinjnih nacija.

"Zapad na sve ovo ćuti jer i oni i Albanija i tzv. Kosovo vode istu igru iscrpljivanja Srbije. Njihovoj strategiji odgovara da naša zemlja bude što manja, zato im i ne smetaju velikoalbanske aspiracije, ali im smeta svaka bliskost Srbije i Srpske, za koju smatraju da su je definitivno stavili u "odeću" Bosne i Hercegovine i tako joj poništili pravo na samoopredeljenje", zaključuje Jovanović.

image