Srbija i Balkan

Muzej žrtava genocida: Rezolucija o Srebrenici bi ugrozila postizanje istorijskog pomirenja u regionu

Inicijativa da se izdvoje žrtve u Srebrenici od ostalih žrtava oružanog sukoba u BiH, primer je iskrivljavanja istorije i selektivnog sećanja, navedeno je u saopštenju muzeja
Muzej žrtava genocida: Rezolucija o Srebrenici bi ugrozila postizanje istorijskog pomirenja u regionuGetty © Elman Omic/Anadolu Agency

Muzej žrtava genocida je pozvao vlade država članica UN da razmotre brojne opasnosti koje bi proistekle usled mogućeg usvajanja nacrta rezolucije o Srebrenici, a direktor te ustanove Dejan Ristić uputio je svim ambasadorima u Srbiji pisma u sklopu koordiniranih mera naše zemlje protiv takve inicijative.

"Muzej je stanovišta da bi moguće usvajanje takve rezolucije značajno potkopalo i ugrozilo višedecenijske napore za postizanje mira i istorijskog pomirenja sva tri naroda na teritoriji savremene BiH", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Ristić je u pismu upućenom prethodnih dana skrenuo pažnju na "snaženje društvenih podela širom Bosne i Hercegovine, ali i celog regiona Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju".

"Ovaj zabrinjavajući proces izazvala je inicijativa da Generalna skupština UN usvoji rezoluciju u vezi sa masakrom u Srebrenici koji se dogodio u julu 1995. godine", istaknuto je u saopštenju.

Ristić je posebno ukazao na opasnosti koje podrazumevaju slični savremeni primeri selektivne kulture sećanja, poput sve prisutnije distorzije Holokausta.

"Što sve dovodi do izraženih etničkih, verskih i društvenih tenzija u različitim delovima sveta. Upravo zato tu i takvu negativnu praksu treba izbegavati", istaknuto je u saopštenju.

Ocenivši da bi u težnji ka miru trebalo zajedno raditi na celovitoj, neselektivnoj i objektivnoj kulturi sećanja, iz muzeja su pozvali vlade država članica UN da "razmotre brojne opasnosti koje bi proistekle usled mogućeg usvajanja pomenutog nacrta rezolucije".

image