Priština: Dejan Janković pušten iz pritvora

MUP je juče saopštio da je Dejan Janković prilikom kontrole na administrativnom prelazu zadržan u cilju utvrđivanja činjenica i neophodnih provera

Ministarstvo spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija objavilo je sinoć da je oslobađanje Dejana Jankovića i njegov odlazak na Kosovo i Metohiju potvrdio predstavnik kancelarije Prištine u Beogradu Jetiš Jašari.

Ubrzo je potvrda stigla i iz MUP-a Srbije.

"Četvorica pripadnika tzv. kosovske policije bila su privedena u sredu prilikom kontrole na administrativnom prelazu, a trojica su, nakon utvrđenih bezbednosnih provera, puštena, dok je Jankoviću bilo određeno zadržavanje do 48 sati u cilju utvrđivanja činjenica i neophodnih provera u pogledu bezbednosti Republike Srbije", saopšteno je juče iz MUP-a.

MUP je u istom saopštenju dodao da su neosnovane tvrdnje Prištine o navodnom zadržavanju autobusa sa registracionim oznakama sa teritorije KiM na graničnom prelazu Batrovci i naveo da policija nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu sa teritorije AP Kosovo i Metohija.

Ministarstvo je objasnilo da je u toku pojačana kontrola svih putnika na graničnim prelazima i da se vrše bezbednosne provere u cilju veće sigurnosti i bezbednosti građana, što može prouzrokovati duže zadržavanje na samom graničnom prelazu.

Premijer u Prištini Aljbin Kurti, međutim, tražio je hitno oslobađanje Jankovića, tvrdeći da je "uhapšen i u zatvoru".

Povodom tvrdnji Kurtija, oglasio se direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je rekao da Kurti obmanjuje međunarodnu zajednicu da je uhapšeno pet osoba sa KiM, poručivši da je krivac za svaku tenziju na prostoru Kosmeta.