Srbija i Balkan

Vučić poručio Kurtiju: Statusno pitanje za mene je završeno, srećan put u Brisel

Predsednik Srbije je ponovo ukazao na Rezoluciju 1244 kada je reč o statusu južne srpske pokrajine
Vučić poručio Kurtiju: Statusno pitanje za mene je završeno, srećan put u BriselNone © FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je po pitanju statusa Kosova i Metohije za njega to pitanje završeno, i to u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom SB UN 12 44.

Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da neće u Brisel otići samo po tablice, već radi sveobuhvatnog sporazuma, o međusobnom priznanju, Vučić je poručio:

"OK. Može da ide u Brisel kada hoće, i kako hoće, njegova volja".

"Je li rekao da je što se njega tiče stautsno pitanje završeno?… I što se mene tiče odavno je statusno pitanje završeno, u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom SB UN 1244", poručio je Vučić i ironično dodao:
"Srećan put u Brisel mu želim".

Kurti je za nemački list "Frankfurter algemajne cajtung" izjavio da ne bi išao u Brisel da pregovara o pitanju registarskih tablica, već radi sveobuhvatnog dogovora, koji, kaže, mora da bude postignut pre proleća 2023. godine.

Susret sa studentima

Predsednik Srbije nastavio je dvodnevnu posetu Norveškoj, a danas se sastao sa srpskim studentima u Oslu, kao i sa gradonačelnicom Trondhajma Ritom Otervik. 

U okviru zvanične posete Norveške Vučić je obišao Norveški univerzitet nauke i tehnologije (NTNU) u Trondhajmu, gde se sastao sa srpskim studentima. Nakon obilaska, Vučić je poručio da su napravljeni kontakti koji će biti važni u budućnosti.

"Drago mi je što nam je Norveška partner, što žele da rade sa nama i što smo mnogo toga danas naučili", rekao je Vučić.

Kako kaže, moramo da budemo otvoreni prema svetu, da učimo od njih. Dodaje da je ponosan što je mnogo toga mogao da nauči.

"Na samom Univerzitetu, ali i u istraživačkim centrima i fabrikama smo uglavnom našli ljude iz Bosne i Srbije. Mnogo sam srećan što ti ljudi razmišljaju kako, kada i na koji način da se vrate u Srbiju, kao i u neke druge zemlje u regionu", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da ima nagoveštaja za velike investicije, ali da, dodaje, mora da se vidi šta je najbolje za Srbiju.

"Moramo da postignemo određene stvari za nas. Moramo da imamo pravo preče kupovine električne energije. Nisu to laki dogovori, najlakše je privući investicije, ali moramo da pronađemo šta je naš najveći interes u svemu tome", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da u elektromrežu Srbije i dalekovode moramo da uložimo oko 10 milijardi. Kako kaže, radićemo to sa onima koji to najbolje mogu da urade.

"Ovde prave litijumske baterije, a mi zabili glavu u pesak i kažemo da ćemo da živimo od tri kile cveća. Ne može tako, moramo da idemo u korak sa svetom, a ne da kasnimo", kaže Vučić.

image