Kurti: "Pregovori Srbije i ’Kosova’ moraju biti završeni pre proleća 2023"

Premijer privremenih prištinskih vlasti u intervjuu "Frankfurter algemajne cajtungu" potvrdio i da će tzv. Kosovo podneti zahtev za članstvo u EU u decembru

Premijer privremenih prištinskih vlasti Aljbin Kurti izjavio je u intervjuu nemačkom listu "Frankfurter algemajne cajtung" da ne bi išao u Brisel da pregovara o pitanju registarskih tablica već radi sveobuhvatnog dogovora, te potvrdio da će tzv. Kosovo podneti zahtev za članstvo u EU u decembru.

Takav dogovor, po Kurtiju, nije vezan samo za situaciju na severu zemlje već i za potrebu da se u okviru dijaloga na osnovu francusko-nemačkog predloga počne razgovarati o konačnom sporazumu.

"Dogovorili smo se da nećemo sprovoditi našu odluku o kažnjavanju vozača vozila s nelegalnim srpskim tablicama. Srbija je pristala da prestane sa izdavanjem registarskih tablica nasleđenih iz režima Slobodana Miloševića", rekao je Kurti za "Frankfurter algemajne cajtung".

"Ovo smo uradili ne samo da bismo deeskalirali već i da bismo stvorili priliku za brz početak pregovora za punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Oni moraju biti završeni pre proleća 2023. To je bio pravi cilj kompromisa", dodao je on i istakao da ne bi išao u Brisel da je samo reč o tablicama već da zaključi sveobuhvatan sporazum.

Kurti je takođe najavio da će tzv. Kosovo podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji u decembru ove godine.