Troje sudija Ustavnog suda objavilo izdvojeno mišljenje o odluci o Milanoviću: Odluka protivustavna

Sudije su navele da se odlukom Ustavnog suda ograničava pravo legalno izabranim zastupnicima da po svojoj volji podrže vladu i premijera kog žele

Troje sudija Ustavnog suda Hrvatske, koji su bili protiv odluke da hrvatski predsednik Zoran Milanović ne može da bude ni mandatar, ni premijer, objavili su svoje izdvojeno mišljenje i tvrde da je odluka Ustavnog suda protivustavna.

Oni su naveli da ne postoje ustavnopravno precizno određeni temelji koji opravdavaju takvu odluku Ustavnog suda.

"Ono što većina u Ustavnom sudu zapravo navodi u svom saopštenju je sledeće: rezultate izbora ćemo priznati ako premijer bude neko drugi, a ako to bude Zoran Milanović, onda ih nećemo priznati. To saopštenje je, u stvari, pretnja i novom Saboru da paze šta rade i koga podržavaju. Ta je pretnja duboko protivustavna", piše u mišljenju sudija Ustavnog suda Andreja Abramovića, Lovorke Kušan i Gorana Selanca, prenosi Hina.

Ističe se da ovako značajni koraci i korišćenje ovlašćenja koje Ustavni sud ima na raspolaganju zahtevaju, "ne samo primerenu, već i izričitu i jasnu ustavnopravnu argumentaciju".

Sudije su navele da se odlukom Ustavnog suda ograničava pravo legalno izabranim zastupnicima da po svojoj volji podrže vladu i premijera kog žele.

"Smatramo da predsednik Republike Hrvatske, naravno, ne može istovremeno da bude i predsednik vlade, ali nema ni ustavnih, niti zakonskih prepreka da to ne bude ako prethodno da ostavku na dužnost predsednika", navodi se u mišljenju.

Ustavni sud Hrvatske ranije danas odlučio je da Milanović, kao predsednik zemlje i "zbog svojih izjava i ponašanja", ne može da bude mandatar za sastav buduće vlade.