Srbija i Balkan

Milanović: EU Amerikancima plaća gas tri puta skuplje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović kaže da se Evropska unija dugo "praćkala u iluziji" da će uspeti da osnuje sopstveno energetsko tržište.
Milanović: EU Amerikancima plaća gas tri puta skupljewww.globallookpress.com © Rober Anic

Hrvatski predsednik Zoran Milanović poručio je da energija nije roba, već resurs koji garantuje sigurnost, nezavisnost i snagu, a da se Evropska unija trenutno nalazi u situaciji u kojoj će gas kupovati od Sjedinjenih Američkih Država "po tri puta višoj ceni".

"Energetika je u ovom trenutku, ali i inače, ključno pitanje", istakao je Milanović na otvaranju ekonomskog foruma "Biznis Mits Politiks- Energetika danas i sutra", u organizaciji slovenačko-hrvatskog poslovnog kluba i slovenačke ambasade u Hrvatskoj.

Milanović je rekao da Rusija i SAD, svaka na svoj način, nisu slučajno "dve velike i neuništive države".

"Neuništive su jer imaju određene tehnologije i neograničene količine energije za svoje potrebe. Kina već nije ta kategorija", rekao je Milanović.

Hrvatski predsednik napomenuo je da se Evropska unija dugo "praćkala u iluziji" da će uspeti da osnuje neko energetsko tržište.

"Ozbiljno je ratno stanje, ozbiljnije nego ikada u našim životima. Došli smo na to da ćemo gas kupovati od saveznika po tri puta višoj ceni. To je činjenica. To će koštati", rekao je Milanović.

Prema rečima hrvatskog predsednika, to je, između ostalog, razlog posete francuskog predsednika Makrona Sjedinjenim Američkim Državama kako bi razgovarao sa liderom SAD-a Džozefom Bajdenom.

"Ustvari, razlog je, moliti iz pozicije slabijeg partnera za razumevanje i milost", ocenio je Milanović.

Hrvatski predsednik istakao je da je potrošnja električne energije po stanovniku zapravo pokazatelj strukture ekonomije, pri čemu govori o prisutnosti, odnosno nedostatku industrije.

Utvrdio je da u Hrvatskoj "nema industrije", dok je u nekim i manje razvijenim državama ta potrošnja po stanovniku značajno veća, a kao primer naveo je Srbiju.

Milanović je uveren i da će evro biti dobar za Hrvatsku, s obzirom na to da je reč o zemlji u kojoj dominiraju uslužne delatnosti. Ukazao je da Mađarska ne ulazi u evrozonu "iz emotivnih, a ne racionalnih razloga", a posledica toga, kaže, može biti da će forinta za godinu dana izgubiti na vrednosti 30 odsto u odnosu na evro, što znači da će mađarski turisti imati manje novca za trošenje u Hrvatskoj.

Kada je reč o privredi, Milanović je rekao da je Hrvatska praktično zavisna od Evrope, pre svega Nemačke.

"Kako bude njima, biće i nama", ocenio je i dodao da se zbog preskupe energije proizvodnja u Nemačkoj već nalazi u problemima.

Slovenački predsednik Borut Pahor, koji boravi u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj, izjavio je da "živimo u veoma nesigurnom i nepredvidivom vremenu".

"Unapred se ne može predvideti kada će doći do krize, za šta je poslednji primer i sukob na istoku Evrope", rekao je Pahor i istakao da privreda , kako bi bila spremna na takve krize, mora biti konkurentna, otvorena i elastična, sa što manjim uplitanjem države.

Pahor je juče doputovao u posetu Hrvatskoj, poslednju u njegovom mandatu predsednika Slovenije.

image