Srbija i Balkan

HDZ BiH i "osmorka" potpisali sporazum o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini

Reč je o dokumentu pod nazivom "Smernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period do 2026. godine"
HDZ BiH i "osmorka" potpisali sporazum o formiranju vlasti u Bosni i Hercegoviniwww.globallookpress.com © Carsten Reisinger

U Sarajevu je potpisan sporazum stranaka koji čine "osmorku" i HDZ-a BiH, a potpis na dokument stavili su lideri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović i Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Nermin Nikšić.

Reč je o dokumentu pod nazivom "Smernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period do 2026. godine", piše RTRS.

Time bi vlast na nivou Federacije Bosne i Hercegovine trebalo da čine "osmorka" i HDZ, dok Stranka demokratske akcije, nakon dugo godina odlazi u opoziciju.

Dragan Čović, lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), rekao je da može garantovati da će stranke okupljene oko HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora učiniti sve kako bi predano radili na realizaciji pomenutog dokumenta u celini, bez uslovljavanja i prolongiranja.

"Sve što je napisano u sporazumu smo usaglasili. Kako ćemo ga razraditi od strane onih koji će biti nosioci vlasti, to će biti drugo pitanje, jer će to morati da bude mnogo sadržajnije. Što se tiče partnera iz Republike Srpske, mislim da ćemo u četvrtak, 1. decembra, imati konstituisanje Predstavničkog doma parlamenta BiH i Predstavničkog doma Federacije BiH", istakao je Čović.

Tim konstituisanjem, dodao je, biće definisan Kolegijum i tada će se znati ko čini koaliciju na nivou BiH sa treće strane, ali je siguran da će to biti Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić, prilikom potpisivanja dokumenta, istakao je da se ovim dokumentom pokazalo da je moguće da se formira vlast koja je spremna da izvršava dogovoreno i sistem, u okviru kojeg će se razgovorima dolaziti do rešenja koja će se primenjivati u budućnosti.

"Predstoji nam dalji rad na operacionalizaciji ovog sporazuma. Iskreno i čvrsto se nadamo da je opredeljenje koalicije da do Nove godine pokušamo da formiramo i Savet ministara i Vladu Federacije BiH, naravno i kantonalne vlade gde god da je moguće" rekao je Nikšić.

Lider SDP-a naveo je da će u procesu formiranja vlasti na nivou BiH biti jasnija situacija konstituisanjem Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Teško da će se moći izbeći SNSD. Mislim da je to naša realnost koju trebamo prihvatiti, ali i ispoštovati", dodao je Nikšić.

image