Srbija i Balkan

"Rafali" sleteli u Zagreb: Odložili pregovore o formiranju vlasti

"Rafali" su Hrvatskoj svečano dočekani, a reč je o borbenim avionima za koje je zvanični Zagreb ugovor potpisao pre dve godine i pet meseci, vredan više od milijardu evra
"Rafali" sleteli u Zagreb: Odložili pregovore o formiranju vlastiGetty © Mustafa Yalcin/Anadolu Agency

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona "rafal" stiglo je u Hrvatsku.

"Rafali" su oko podneva ušli u hrvatski vazdušni prostor, javlja N1 Zagreb. U Zagreb su svi sleteli malo pre 13 časova.

"Rafalima" su do Zagreba upravljali piloti Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva koji su mesecima obučavani u Francuskoj.

Zbog kiše i lošeg vremena onemogućen je prelet aviona koji sleću jedan po jedan zbog oblaka, radilo se o radarskom razdvajanju, prenose hrvatski mediji.

Načelnik Sektora za naoružanje i opremu Ministarstva odbrane Hrvatske Davor Tretinjak je sinoć u Dnevniku HRT-a rekao da će let trajati oko sat i 40 minuta od Bordoa do Zagreba, da će "rafali" u hrvatski vazdušni prostor ući iznad severnog Jadrana.

Današnji dolazak šest od ukupno 12 remontovanih polovnih višenamenskih borbenih aviona "rafala", koje je Hrvatska kupila od Francuske, nakratko je u drugi plan bacio pregovore stranaka o formiranju nove parlamentarne većine i vlade. "Rafali" će u Hrvatskoj biti svečano dočekani, a reč o borbenim avionima za koje je zvanični Zagreb ugovor potpisao pre dve godine i pet meseci, vredan više od milijardu evra.

"'Rafal' je dvomotorni avion koji ima napredne senzore, napredne elektronske sisteme. Može nositi teret 9,5 tona, odnosno 24,5 tona. Poznato vam je da je on jedan od retkih aviona koji može sam sebe da napuni u vazduhu, odnosno druge avione. Ima super krstarenje, može ići brzinom od 1,4 maha bez dodatne potrošnje goriva, što mu povećava dolet, smanjuje potrošnju goriva", pojasnio je Tretinjak.

Identitet ljudi koji su bili u Francuskoj na obuci do danas je bila tajna, a na pitanje da li će ona sada možda biti otkrivena, Tretinjak je odgovorio da će na dočeku biti mnogo novinara i da će verovatno neko od pilota dati izjavu.

Najavljeno je da će svečani doček "rafalima" biti priređen u kasarni "Pukovnik Marko Živković" na zagrebačko Plesu, gde su u kompleksu ukupne površine oko 20.000 kvadratnih metara izgrađene nove zgrade za simulatore i eskadrilu, hangar za održavanje, zgrade za održavanje motora, skladište rezervnih delova, hangar za smeštaj aviona. Vrednost celog kompleksa procenjena je na oko 37 miliona evra.

Dolazak "rafala" biće, kako prenose hrvatski mediji, prilika za prvi susret predsednika države Zorana Milanovića i premijera tehničke vlade Andreja Plenkovića.

image
VV inauguration
banner