Petronijević: Obratićemo se i UN da bi Karadžić dobio adekvatnu lekarsku negu

Advokat je najavio da će od zatvorske uprave zatražiti odobrenje da tim srpskih lekara pregleda prvog predsednika RS

Advokat Goran Petronijević izjavio je da ukoliko haški Mehanizam vrlo brzo ne učini ništa da pomogne prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je u teškom zdravstvenom stanju u britanskom zatvoru bez adekvatne zdravstvene nege, njegov pravni tim će se obratiti UN, prenosi RTRS.

Petronijević je podsetio da je Karadžić, koji se nalazi u britanskom zatvoru na ostrvu Vajt, smešten u ćeliju bez zdravstvene nege i pored toga što ima 79 godina i zdravstvene probleme.

Advokat je upozorio da će, ukoliko se Karadžiću nešto desi, odgovornost biti na zatvorskoj upravi i Mehanizmu.

On je rekao i da je poslao pismo predsedavajućoj haškog Mehanizma sudiji Geti Santani, koja je odgovorila da će Mehanizam " preduzeti ono što treba".

"I evo, mi čekamo da preduzmu, ali bojim se da to čekanje ima svoju granicu. Tako da sačekaćemo još koji dan, a ako ne bude ništa, onda ćemo pisati UN, obratićemo se svima", istakao je Petronijević.

Petronijević je rekao da je Karadžićev pravni tim uputio dopise i Mehanizmu i upravi britanskog zatvora na ostrvu Vajt, te dodao da posredno, preko sudije Santane, zna da su iz britanskog zatvora rekli da je Karadžić bolje.

"Oni su rekli otprilike – ne, ne, nije to tako strašno, on je mnogo bolje nego što ja kao njegov pravni savetnik predstavljam. To je strašno, jedna bezizlazna situacija, čovek je tamo u zatvoru, odveli su ga tamo i bacili", kaže Petronijević, dodavši da nema mogućnosti da se ode i vidi Karadžić, da se razgovara sa njim, pomogne ili odnesu lekovi.

Naglasio je da je zato od sudije tražio podršku, te da će poslati i zahtev zatvoru Velike Britanije da dozvoli dolazak tima srpskih lekara kako bi pregledali Karadžića isto kao što je ranije pregledan i general Ratko Mladić.

"Doktor Vlado Džajić iz Banjaluke koji je bio kod Mladića izrazio je želju da formira tim lekara koji bi otišao i Karadžića da pregleda, ali to je sve procedura i moramo dobiti odobrenje", objasnio je Petronijević.

Petronijević je objasnio da pravni tim čini sve što može, ali da je problem u tome što nema saradnje sa zatvorskim vlastima.

"To je jako loše. A imam utisak da oni čine sve da mu otežaju tamo. I to ne samo da mu otežaju boravak, nego bukvalno ga egzistencijalno ugrožavaju", naglasio je Petronijević.

On je potvrdio da Karadžića još uvek nije pregledao specijalista, niti mu je urađena dijagnostika, kao i da su o njegovom teškom zdravstvenom stanju obavešteni i Mehanizam i uprava britanskog zatvora Vajt, gde služi doživotnu hašku kaznu.

Ponovio je da je Karadžićev pravni tim učinio ono što je mogao i da su o zdravstvenom problemu Karadžića upoznati su svi, među kojima i zatvorske vlasti.

Advokat je ocenio da ovakav postupak britanskog zatvora, samo baca jednu veliku tamnu mrlju na Veliku Britaniju, na njihov pravosudni sistem, sistem izdržavanja kazni i na njihov pravni sistem.

Petronijević je ukazao da je haški Mehanizam, kao pravni naslednik Haškog tribunala, taj koji treba da odgovara i mora da vodi računa o svim onima koji izdržavaju kazne.

Ćerka Radovana Karadžića Sonja Karadžić Jovičević izjavila je za Srnu da ni nakon pune tri sedmice zdravstveno stanje njenog oca, koji se nalazi u britanskom zatvoru, nije bolje, te da nije urađena ni osnovna dijagnostika.

"Nisu urađene dijagnostičke procedure, čak ni osnovne, najjednostavnije, pa se ni o adekvatnoj terapiji ne može govoriti", upozorila je Jovićevićeva.

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je još krajem oktobra 2022. godine generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema Karadžiću u kojem traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.