Kurtijev plan: Kosovo u UN, pa spajanje s Albanijom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oštro reagovao na težnje Aljbina Kurtija i Edija Rame ka stvaranju "Velike Albanije", ukazuju "Večernje novosti"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je na poslednje poruke premijera privremenih prištinskih vlasti Aljbina Kurtija i premijera Albanije Edija Rame, poslatih povodom obeležavanja 110. godišnjice proglašenja nezavisnosti Albanije pošto su ponovo oživeli stare planove o brisanju granica i stvaranju zajedničke države – "Velike Albanije".

Vučić im je poručio da je pitanje Kosova za nas završeno i da se ono isključivo bazira na Povelji Ujedinjenih nacija i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti.

Reagujući na Kurtijev intervju u nemačkom listu "Frankfuter algemajne cajtung", gde je izjavio da ne bi išao u Brisel da je reč samo o registarskim tablicama već da će se tamo uputiti da zaključi sveobuhvatan sporazum, Vučić je rekao:

"Kurti može da ide u Brisel kad god hoće i kako god hoće, to je njegova volja. Je li rekao da je za njega statusno pitanje završeno? Ponoviću, i za mene je završeno, u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244. Srećan put mu želim!"

Ne bi li se ostvario plan o stvaranju "Velike Albanije", neophodno je rešiti pitanje kosovske nezavisnosti, pa bi ta nazovidržava mogla da se "spaja" s drugim zemljama. Za to je tzv. Kosovu neophodno da dobije članstvo u Ujedinjenim nacijama i zato Kurti opstruira briselski dijalog insistirajući samo na jednoj temi razgovora Beograda i Prištine – sporazumu o međusobnom priznavanju, ističu "Večernje novosti".

"U Briselu smo kao predstavnici dve države koje pregovaraju o normalizaciji odnosa. I oni moraju biti završeni pre proleća 2023", izjavio je Kurti za "Cajtung".

Kurti je juče izjavio i da je spreman da razgovara o stvaranju Zajednice srpskih opština i pravima srpske manjine, ali ne kao preduslovu za nastavak dijaloga o normalizaciji već u sklopu njega, odnosno u okviru francusko-nemačkog predloga za Kosovo.

Sa Zapada nisu stigle reakcije na otvoreno otkrivanje planova Prištine i Tirane o brisanju postojećih granica, ali je albanski stručnjak za međunarodno pravo Enver Bitići izjavio za "Večernje novosti":

"Što se tiče ujedinjenja, sve dok Kosovo nije član UN, ono, sa stanovišta međunarodnog prava, ne može da se ujedini ni sa Albanijom, ni sa Makedonijom, ni sa Crnom Gorom“ i dodao da "u ovom slučaju Srbija mora da se saglasi".