Dan kada je Srbija zanemela: Celodnevne aktivnosti u znak sećanja na ubijene u "Ribnikaru"

Pamtimo Bojanu Asović (11), Anu Božović (11), Katarinu Martinović (12), Maru Anđelković (13), Emu Kobiljski (13), Sofiju Negić (13), Andriju Čikića (14), Adrianu Dukić (14), Angelinu Aćimović (14) i čuvara škole Dragana Vlahovića (53)

U Studentskom kulturnom centru u Beogradu upriličen je muzičko-scenski program u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar", u okviru posebnog komemorativnog programa "Buđenje", koji je zamišljen kao izraz kolektivne tuge. 

Tokom scensko-muzičkog nastupa puštena je i pesma "Wait for me", čiji je autor Slobodan Negić, otac ubijene učenice Sofije, koji je pesmu njoj posvetio. Program izveden u SKC-u režirao je Boris Liješević.

Na kraju programa prikazane su slike sa imenima svih žrtava oba masovna zločina 3. i 4. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" i Malom Orašju i Duboni, selima kod Smedereva i Mladenovca.

Prethodno, kako prenose mediji, roditelji stradale dece, rođaci i prijatelji okupili su se kako bi podelili svoju tugu i još jednom poslali poruku solidarnosti.

Među prvima su stigli Miloš i Suzana Čikić, otac i majka ubijenog Andrije Čikića. Ubrzo zatim došao je i Dragan Kobiljski, otac stradale Eme Kobiljski.

Stigla je i nastavnica koja je kobnog 3. maja zaključala vrata učionice i na taj način spasila život nedužne dece.

Na Tašmajdanu je takođe postavljen ekran na kome se emituje direktan televizijski prenos završnog muzičko-scenskog programa.

Sirenom koja je odjeknula tačno u 8.40 časova, i podsetila nas na tragični događaj kada je 3. maja prošle godine učenik iz vatrenog oružja usmrtio devetoro đaka i čuvara Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", počeo je komemorativni dan.

Poseban program pod nazivom "Buđenje" na mestu masovnog ubistva okupio je ožalošćene porodice žrtava, njihove prijatelje i građane, kako bi se upisali u knjigu žalosti, upalili sveće ili ostavili cveće.

Tokom dana, kiša nije sprečila građane da odaju poštu tragično nastradalima.

U Ulici kralja Milutina 10, ispred "Ribnikara", postavljena je prostorno-likovna instalacija s motivima plavih ptica i crvenim olovkama, kao simbolima izgubljenih mladih života.

U okviru plave likovne instalacije na vrhu su utisnuta imena nastradalih.

Likovna instalacija je postavljena kao simbol sećanja i ostaće u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.

Na ulazu u školu postavljena je ploča sa slikama i imenima nastradalih i ispisanim datumom kada se dogodila tragedija - 3. maj 2023. godine.

Pamtimo Bojanu Asović (11), Anu Božović (11), Katarinu Martinović (12), Maru Anđelković (13), Emu Kobiljski (13), Sofiju Negić (13), Andriju Čikić (14), Adrianu Dukić (14), Angelinu Aćimović (14) i čuvara škole Dragana Vlahovića (53).

3. maj 2024 • 20:49

Božović: Moguće presude do kraja godine, posebno u parničnom postupku

Advokat Ognjen Božović, zastupnik porodica ubijenih učenika u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" izjavio je večeras da sudski postupci u vezi sa masovnim ubistvom u toj školi teku veoma efikasno i da se nada da ćemo možda čak do kraja godine imati presude, posebno u parničnom postupku.

On je, međutim, naglasio, da presude, kakve god da budu, neće predstavljati zadovoljenje pravde.

Božović je na obeležavanju prve godišnjice masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" u okviru posebnog programa "Buđenje", rekao i da nije siguran da ćemo dobiti odgovore na pitanja koja nas muče u vezi sa tragedijom.

"Nadam se da hoćemo, mi ćemo dati sve od sebe da shvatimo zašto, ali na kraju dana mislim da se to neće, nažalost, završiti nekim pravičnim zadovoljenjem. Kako god da se to bude presudilo, kako god da se na kraju dana ti učesnici svi budu tamo držali, jednostavno gubitak je toliko ogroman i nepravda je toliko velika da nisam siguran da bilo šta može to da ispravi", poručio je Božović

Minutom ćutanja počela utakmica Zvezda-Mega

Košarkaši Crvene zvezde u hali "Aleksandar Nikolić" od 19 sati dočekuju Megu u prvom meču polufinalne serije plej-ofa ABA lige, a utakmica je otpočela minutom ćutanja za nastradale u u masovnom ubistvu u "Ribnikaru".

Vučević i ministri položili vence ispred škole

Premijer Srbije Miloš Vučević i deo ministara u vladi položili su danas cveće ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar, na godišnjicu ubistva devet učenika i radnika obezbeđenja te škole.

Vučević i ministri u Vladi Srbije, Slavica Đukić Dejanović, Dejan Ristić, Milica Đurđević Stamenkovski i Tomislav Momirović upisali su se u knjigu sećanja ispred škole, posle polaganja cveća.

"Pre tačno godinu dana Srbija se na Vračaru susrela sa zlom. Nepatvoreno, istinsko zlo udarilo je u ono najlepše što naš narod ima, u ono što nam je najvrednije i najsvetije, u našu decu. Borba protiv zla je večna i neprekidna. Mi je moramo biti svesni i svakodnevno, svako od nas, težiti ka tome da budemo bolji ljudi, da probudimo više dobra u sebi, kako zlo nikada ne bi moglo da nadvlada", napisao je Vučević na Iksu.

On je dodao da je to najduža borba i najduži put.

Šapić: Neka počivaju u miru Božjem

Predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić je u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" postavio je fotografiju i kratki poruku koja glasi "Neka počivaju u miru Božjem" na svom Tviter profilu.

Porfirije poručio deci i đacima: Znajte da je pobeda zla i nepravde privremena, i prividna

Povodom godišnjice tragedije u "Ribnikaru" patrijrj srpski POrfirije poručio je deci, učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji da "mi, odrasli, nismo stvorili svet u kojem se vrlina i drugarstvo cene".

"Kako budete odrastali, draga deco, iskustvo će vas učiti da smo vam ostavili svet u kojem ima mnogo nepravde i zla. Ali nikada nemojte pomisliti da je čitava stvarnost takva. Nije! I ne mora biti!", kaže patrijarh i dodaje da se za bolji svet moramo boriti, ali da se na nasilje nikako ne uzvraća nasiljem, nego dobrotom – poput Hrista, koji se, kako kaže, "moli i za one koji ga raspinju i vređaju, i želi im dobro".

"Znajte da je pobeda zla i nepravde privremena, i prividna! Veliki petak nije konačna istina o dobroti koju nosite u srcima, kojoj vas uče vaši roditelji, učitelji i nastavnici; kojoj se nadate i koju priželjkujete da vidite u celom svetu, a koju jasno vidite u Hristu", ukazuje Porfirije.

Poručio je da lepo vaspitanje, iskreno prijateljstvo, ljubav i požrtvovanost, imaju smisla zato što ih Bog potvrđuje, zato što im se anđeli raduju".

"Budite, dakle, hrabri i istrajni u dobru; a kada vam bude teško – ugledajte se na Hrista; i znajte da dobrota odnosi konačnu pobedu! Vaskrsenje Hristovo je vaša pobeda! Hristos Vaskrse!", rekao je srpski patrijarh.

Viktimološko društvo Srbije: 3. i 4. maj proglasiti za Dan sećanja na žrtve masovnih ubistava

Jasmina Nikolić iz Viktimološkog društva Srbije pozvala je sve zainteresovane građane da potpišu peticiju da se 3. i 4. maj proglasi za Dan sećanja na žrtve svih masovnih ubistava.

Ona je podsetila da je peticija pokrenuta upravo zbog masovnih ubistava 3. maja u Ribnikaru, gde je ubijeno devet đaka i školski čuvar, i 4. maja u selima Dubona i Malo Orašje, gde je ubijeno devet ljudi.

Počeo Forum na Tašmajdanu: Na video bimu kolaž sećanja na žrtve

U okviru programa, na Tašmajdanu je organizovan Forum, na kojem će građani moći da razgovaraju sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra.

Očekuju se pitanja koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. godine.

Od 9.00 do 19.00 sati na posebno postavljenom ekranu u blizini spomenika Desanki Maksimović, biće emitovan video kolaž sećanja na žrtve.

U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podele svoja razmišljanja i predloge, što će biti materijal koji će se koristiti u procesu razvoja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Cilj Foruma je da ljudi otvoreno govore o potrebama koje su imali nakon tragedija, o tome da li su država i društvo uspeli da na te potrebe odgovore, kao i o načinu na koji treba u budućnosti da se sećamo tragedija iz maja 2023. godine.

Predsednik Srbije položio cveće: Da se uzdignemo posle užasa koji nas je zadesio

Nakon što je jutros položio cveće u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", predsednik Srbije poručio da je "prošla godina od nezapamćene tragedije koja je ostavila neizbrisiv ožiljak na duši cele zemlje, ali nisu prošli bol, neverica i neizmerna tuga".

Predsednik Srbije je na Instagramu napisao da je "iza bezumnog čina koji je u trenu ugasio živote ostala praznina, ali i strašna opomena celom društvu da svim snagama čuvamo našu decu od svakog zla, opasnosti i pretnje". 

"Učinićemo sve da se kao zemlja uzdignemo posle ovog užasa koji nas je zadesio", dodao je predsednik.

Beogradski sindikat objavio pesmu "Anđeli žive doveka" posvećenu stradalima u "Ribnikaru"

Grupa Beogradski sindikat je uoči tragedije koja se desila 3. maja 2023. godine u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", gde su stradali nevini, objavila pesmu pod nazivom "Anđeli žive doveka". 

"Pesma je nastala u znak sećanja i poštovanja prema malim anđelima (i jednom velikom), tragično nastradalim u OŠ "Vladislav Ribnikar", dana 03.05.2023.god. Spot za pesmu je snimljen povodom godišnjice stradanja, uz saglasnost i podršku roditelja i porodica žrtava.

Sav prihod od pregleda i striminga će biti uplaćen u humanitarne svrhe.

"Gospode, čuvaj i blagoslovi našu decu i podari im mesto anđela, koje po svojoj nevinosti i dobroti zaslužuju i ne dozvoli da se Ribnikar, Dubona, Malo Orašje i slične tragedije ikada ponove", navodi se na Jutjub kanalu grupe Beogradski sindikat.

Tamni ekrani u znak sećanja na ubijene

Prekidom programa u 8.41 mediji u Srbiji obeležili minut ćutanja kao sećanje na ubijene u masovnom ubistvu u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Roditelji i porodice pale sveće i polažu cveće

Roditelji, porodica i prijatelji okupili su se ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" da polože cveće i upale sveće u znak sećanja na ubijenu decu i čuvara škole.