Još pet država kosponzori rezolucije o "genocidu u Srebrenici"

Rezoluciju koja ima za cilj da obeležavanje godišnjice Srebrenice dobije međunarodni karakter predložili su Ruanda i Nemačka

Pored Hrvatske, koja je najavila da će biti kosponzor rezolucije o "genocidu u Srebrenici", kosponzorstvu će se pridružiti i Estonija, Bugarska, Luksemburg, Poljska i Bangladeš, piše portal "Kliks".

Sednica Generalne skupštine na kojoj će se razmatrati ova rezolucija biće održana sredinom maja, dok je za taj period, 15. maja, zakazana i sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmotrena situacija u Bosni i Hercegovini.

Ove zemlje su među nekoliko država koje su ranije bile kosponzori rezolucije koja ima za cilj da obeležavanje godišnjice Srebrenice postane zvanično međunarodnog karaktera, kao što je slučaj sa Holokaustom i genocidom u Ruandi. Predlagači rezolucije su upravo Ruanda i Nemačka.

Sednica Generalne skupštine neće biti posvećena isključivo pomenutoj rezoluciji, već će se razmatrati u sklopu sednice GS UN "Kultura mira" kao redovno zasedanje Generalne skupštine.

Nakon što je Misija Bosne i Hercegovine pri UN zvanično uputila rezoluciju predsedniku Generalne skupštine Denisu Francisu, ova inicijativa će biti razmatrana nakon pet radnih dana od njenog podnošenja.

S prvomajskim praznikom i predstojećim vikendom, to znači da bi rukovodstvo Generalne skupštine to moglo da uradi sledeće nedelje, dok se sednica, kako smo pomenuli, očekuje sredinom maja.