Srbija i Balkan

Nevreme u Svrljigu: Poplavljeno više desetina kuća, bujica odnela i most (VIDEO)

U ovoj opštini proglašena je vanredna situacija
Nevreme u Svrljigu: Poplavljeno više desetina kuća, bujica odnela i most (VIDEO)© Принтскрин/Сврљишке новине

Usled obilnih kišnih padavina, došlo je do izlivanja bujičnih potoka na teritoriji opštine Svrljig, saopštio je MUP. Voda se izlila u oko 40 domaćinstava.

Za deo teritorije opštine Svrljig i to za naselja: Svrljig, Nisevac i Merdželat, nakon što je usled obilnih padavina, došlo do izlivanja bujičnih potoka na teritoriji opštine proglašena je vanredna situacija.

Bujični potoci, koji su se pojavili nakon kiše koja od sinoć neprestano pada na teritoriji opštine Svrljig, prete da ugroze i poplave niže spratove kuća u pojedinim naseljima u tom mestu, dok se saobraćaj na ulazu iz pravca Niša i izlazu iz tog grada, odvija usporeno.

U reonu kod donje pijace izlila se Pravačka reka u naselju Svrljig. Voda se izlila u oko 40 domaćinstava.

Predsednik opštine Miroslav Marković kaže da su nadležne službe na terenu i da pokušavaju da odbrane pojedina naselja od poplave i da otpuše zapušene kanale kako bi voda oticala.

Marković naglašava da kiša još uvek pada i da predstavlja veliki problem, ali da radnici komunalnog preduzeća preduzimaju sve kako bi smanjili štetu i zaštitili porodične kuće građana.

"Imamo velike padavine od sinoć, ali za sada nema većih poplavljivanja. Potoci jesu puni i ekipe komunalnog preduzeća su na terenu i pokušavaju da prokrče kanale i prolaze da bi voda mogla da odlazi. Radi se o bujičnim potocima, za sada je najugroženiji deo na ulazu u Svrljig iz pravca Niša gde se izlio Prekonoški potok, ali imamo problema sa svih strana. Voda se sliva u ogromnim količinama, za sada se saobraćaj odvija normalno ali usporeno", rekao je Marković.

On dodaje da za sada nema prijave da su kuće građana poplavljene, ali da su najugroženija domaćinstva u naselju Rosulja, gde voda preti da poplavi podrume, a čitaoci javljaju da preti da se izlije i Lukavički potok, te da su podrumi zgrada u naselju Saraj već pune vodom.

Veliki problem u Svrljigu su zapušeni kanali i smeće koje se baca u potoke, a koje sada pravi čepove i zadržava vodu, prenose Južne vesti.

image