Srbija i Balkan

Vulin: Čelično prijateljstvo Srbije i Kine iskovano u vatri

Nikada nećemo zaboraviti žrtvu kineskih državljana koji su umirali zajedno sa nama tokom strašne NATO agresije, posljednjeg nekažnjenog zločina u 20. veku, poručio je Vulin
Vulin: Čelično prijateljstvo Srbije i Kine iskovano u vatri© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/

Srbe i Kineze i pored svih razlika spaja ono najvažnije - naša odluka da budemo slobodni, naša posvećenost najvažnijoj osobini naroda i ljudi - slobodi, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin. 

"Bili smo jedni uz druge kada je bilo najteže. Srbi poštuju Kinu i kineski narod ne zato što ste veliki već zato što ste izabrali da prvo budete pravedni, a onda veliki", rekao je Vulin na promociji kulturne razmjene Kine i Srbije, sa temom "Što planine i reke razdvajaju, prijateljstva spajaju", u organizaciji Kineske medijske grupe.

Vulin je istakao da Srbi poštuju Kinu ne zbog velikog broja njenih stanovnika ili njenog bogatstva, nego zbog njene hrabrosti i zbog toga što malobrojni, ali veliki srpski narod smatra ravnopravnim i velikim, saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Nikada nećemo zaboraviti žrtvu kineskih državljana koji su umirali zajedno sa nama tokom strašne NATO agresije, poslednjeg nekažnjenog zločina u 20. veku, a njihova žrtva je time veća što nisu morali da budu sa nama a izabrali su da dele naše najteže trenutke", rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

On je naglasio da je, u trenutku kada je EU zabranila izvoz lekova i medicinskih sredstava, Kina poslala Srbiji prvu veliku pomoć, veću nego što bi smela da traži i veću nego što bi bilo ko očekivao.

"Zato je naše prijateljstvo čelično, jer smo ga iskovali u vatri. Prijateljstvo naših vođa, predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga nas obavezuje da učinimo sve, baš kao i oni, da naši narodi budu bliže nego što nas geografija ili istorija čine bliskim",  naveo je Vulin.

Potpredsednik Vlade Srbije je istakao da Srbi i Kinezi imaju jednu dragocenu i veliku osobinu - pamte i dobro i zlo.

"I jedno i drugo hoćemo da vratimo bar duplo. Zato hvala Vam što ste danas tu. Vaša poseta je za nas veliko ohrabrenje. U svetu u kome se toliko laže o Srbima vaša kompanija daje retku priliku našem malobrojnom ali velikom narodu da kaže svoju istinu. Hvala vam, ni vi ni mi nismo sami", poručio je Vulin.

image