Brnabić: Izmene Zakona o biračkom spisku neozbiljne, donete zarad višeg cilja

Ovo upravo pokazuje da mi nemamo šta da krijemo, da nije bilo bilo kakve krađe, da nije bilo bilo nikakvih fantomskih glasača, rekla je predsednica Skupštine Srbije

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da smatra da su izmene i dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku izuzetno neodgovorne i neozbiljne, ali da su usvojene zbog višeg cilja - unutrašnje stabilnosti, dijaloga sa opozicijom, ali i da Srbija na dođe u situaciju da 3. juna nakon izbora opozicija ponovo traži alibi za svoj neuspeh.

Komentarišući tvrdnje nekih opozicionih poslanika da je donošenjem ovog zakona vladajuća koalicija priznala da je bilo prekrajanja izborne volje na izborima 17. decembra Brnabić je dodala da to nije tačno i da je cilj potpuno suprotan.

"Mi smo pokazali svima da nije ni bilo nikakve krađe. Ovo upravo pokazuje da mi nemamo šta da krijemo, da nije bilo bilo kakve krađe, da nije bilo bilo nikakvih fantomskih glasača", izjavila je predsednica Skupštine za TV Prva.

Komentarišući inicijativu "Ferka" koja je usmerena ka pokretanju postupka odlučivanja o povredi Ustava od strane predsednika Republike Aleksandra Vučića zbog korišćenje imena predsednika u nazivima izbornih lista, Brnabićeva je rekla da su i EU političari na vlasti podržavali lokalne liste.

"Da, u svakoj zemlji EU to imate. Imate Makrona koji podržava lokalne liste, imali ste Merkelovu koja je podržavala lokalne liste, Analenu Berbok, Olafa Šolca... A šta je bilo kada je Boris Tadić dao svoje ime za Grad Beograd? Onda nije bila 'Ferke'? Nego oni znaju da ne mogu da pobede Aleksandra Vučića, da ne mogu da pobede ni njegovo ime i to opet pokazuje njihov karakter", rekla je Brnabić.

Brnabićeva je ocenila da je za SNS sreća što lista nosi ime po predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jer ljudi znaju kojim se principima i vrednostima on vodi i dodala da to smeta opoziciji.

"Sama ta činjenica daje nam veliku prednost. Nekad pomislim da bi oni u stvari da se njihova lista zove Aleksandar Vučić samo da bi uspeli da dođu na vlast", rekla je Brnabićeva.

Rezolucije o Srebrenici suprotna Dejtonu

Dodala je da su predlagači i sponzori rezolucije o Srebrenici u UN bili iznenađeni sposobnošću i odlučnošću predsednika Vučića da se bori kako bi objasnio koliko je rezolucija pogubna i u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Predsednik Aleksandar Vučić im je poremetio mnoge planove i 'pomrsio konce' i dodatno je odlažu jer nisu očekivali nikakav otpor Srbije. Oni su navikli na Srbiju do 2012. godine. Ne mogu da se naviknu da Srbija ima kapacitet i hrabrost da se bori i da ima jednog Aleksandra Vučića koji će smeti da se bori", ocenila je Brnabićeva za TV Prva.

Kako kaže, Vučić će stići do svakog kraja sveta - "od Pacifika do Kariba", da će kontaktirati svaku afričku državu, da će svakog zamoliti za pomoć i da će izdvojiti vreme da objasni svima koliko je pogubna rezolucija o Srebrenici i da direktno krši Dejtonski mirovni sporazum.

"Samim tim rezolucija je izuzetno problematična za region i ona nema čak ni odobrenje predsedništva BiH. Borićemo se i dalje. Ja mislim da je to, što se predsednik vraća i nastavlja borbu iz Njujorka za sponzore i kosponzore rezolucije potpuna noćna mora. Mi nastavljamo ovde da se borimo rame uz rame s njim za našu Srbiju, naše interese i naš narod", zaključila je Brnabićeva.