"Tuga koja traje celi život": Danas i sutra obeležavanje Dana sećanja na žrtve genocida u NDH

Dan sećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine biće obeležen sutra, 12. maja, u Donjoj Gradini u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije

U Kozarskoj Dubici večeras će povodom Dana sećanja na nevino stradale žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac biti održana memorijalna akademija "Tuga koja traje celi život".

Direktor Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina Tanja Tuleković rekla je da je osnova za scenario memorijalne akademije knjiga "Tuga koja traje cijeli život" autora Dobrile Kukolj, koja je predsednik banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svetskog rata.

Memorijalna akademija biće održana u Domu kulture u Kozarskoj Dubici od 20 časova.

Dan sećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine biće obeležen sutra, 12. maja, u Donjoj Gradini u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije.

Prema programu obeležavanja, u 12.00 časova predviđeno je polaganje venaca i cveća na Grobno polje Topole u Donjoj Gradini, dok će u 12.30 časova na Grobnom polju Košute biti služen parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina genocida.

Za 13.00 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika.

Obeležavanje Dana sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH obeležava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac formiran je avgusta 1941. godine

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.