Vlada Crne Gore naložila: MSP da uputi amandmane na rezoluciju o Srebrenici

Crna Gora, kako pišu podgorički mediji, predati dva amandmana na rezoluciju u kojima se navodi da je krivica za genocid individualna i da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj organizaciji ili zajednici

Vlada Crne Gore večeras je na telefonskoj sednici usvojila informaciju o amandmanima Crne Gore na Rezoluciju o Srebrenici, i naložila Ministarstvu spoljnih poslova da u ponedeljak pošalje amandmane predlagaču.

Crna Gora će predati dva amandmana na rezoluciju u kojima se navodi da je krivica za genocid individualna i da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj organizaciji ili zajednici.

Crna Gora će, kako je ranije najavljeno, predati dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu.

Amandmanima je, navodi se, predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona.

Ovim amandmanima, kako su rekli iz Vlade, sprečava se svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija i onemogućava se narativ, ali i namera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.

Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu Bosne i Hercegovine, što je garantovano Dejtonskim sporazumom, s obzirom na to da su se od pojedinih zvaničnika mogle čuti izjave usmerene protiv Republike Srpske.

Prvi amandman glasi: "...ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj grupi ili zajednici u celini...".

Drugi amandman, kako navodi crnogorski javni servis, glasi:' '...potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama....".

Spajić: Svi međunarodni partneri Crne Gore podržali amandmane

Premijer Crne Gore Milojko Spajić je rekao i da imaju veliko razumevanje za stav Srbije, ali i za stav BiH, te da po tom pitanju ne žele da Crna Gora staje na stranu bilo koje države u regionu.

Spajić je istakao i da su "amandmani odlični jer pokazuju pravu nameru svih". On je saopštio i da su svi međunarodni partneri Crne Gore podržali amandmane Vlade čak, kako je rekao, i BiH, prenosi crnogorski portal "Dan".

Spajić je pre dva dana rekao da će Crna Gora glasati u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija (UN) za rezoluciju o Srebrenici.

"Mi ćemo glasati za tu ali i sve rezolucije koje osuđuju genocid. Mi smo sto posto usaglašeni sa spoljnom politikom Evropske unije, poručio je Spajić.

Rezoluciju su predložile Nemačka i Ruanda, a njoj je navedeno da se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.