Ispravka: Karlo Bazola nije predstavljao UN za vreme rata u BiH

Demokratska narodna partija obavestila je javnost da je njen predsednik Milan Knežević dobio pisanu izjavu od Karla Bozole, navodnog visokog predstavnika Ujedinjenih nacija za vreme građanskog rata u Bosni i Hercegovini. U njoj Bozola pod zakletvom otkriva nove činjenice i detalje koji se odnose na dešavanja u Srebrenici 1995. godine.

Prema analizi portala raskrinavanje.ba, na našem portalu objavljen je intervju o Karlu Bozoli u kojem je manipulisao činjenicma o obimu zločina u Srebrenici, poričući da je rieč o civilnim žrtvama i zarobljenicima, a koji takođe nije bio ni visoki predstavnik UN u toku rata u BiH.

Utvrđeno je da na internetu gotovo da nema relevantnih informacija o osobi imena Carlo Bozzola, posebno onih o njegovom angažmanu za vreme rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Bazola nikada nije dirketno odgovorio na pitanje da li je zvanični predstavnik UN. Podaci kancelarije UN u BiH ne ukazuju na bilo kakvo angažovanje osobe po imenu Karlo Bozola u ulozi prestavnika UN.

Takođe, pretragom je otkriveno da se u izdanju italijanskog lista L’Unita od 24. novembra 1994. godine Karlo Bazola pominje kao saradnik Roberta Tanfanija iz Međunarodne federacije za ljudska prava. Bazola je naveden kao posrednik između Atifa Dudakovića i Ratka Mladića, koji je izjavio da su dvojica generala “bili voljni da postignu mirovni sporazum ili barem primirje” u okolini Bihaća, i da je volonter u humanitarnoj misiji Međunarodne asocijacije solidarnosti iz Trsta.

Na osnovu ovih analiza, ispravili smo tekst jer tvrdnja da je Karlo Bazola bio visoki predstavnik UN-a u BiH za vreme rata, objavljena u saopštenju Demokratske narodne partije i na Fejsbuk profilu crnogorskog političara Milana Kneževića predstavlja lažnu vest. Takođe, tvrdnje o broju ubijenih, odnosno o žrtvama sahranjenim u Potočarima, koje je Bozola naveo u pismu, a potvrdio u televizijskom intervjuu, bez navođenja utvrđenih činjenica o zločinima u julu 1995. godine jesu manipulisanje činjenicama.