Vučević u Donjoj Gradini: Ovde je naš Jerusalim, najveće polje srpske smrti

Moramo da znamo da je uvek noć pred svitanje najtamnija i da će doći nova zora, bolja za srpski narod i naše države, poručio je premijer Srbije

"Danas se nalazimo na najvećem srpskom polju smrti. Pod našim nogama nalaze se čitavi srpski gradovi - naša deca i budućnost koju nismo trebali da dočekamo, a Božjom pomoću dočekasmo je", rekao je premijer Srbije Miloš Vučević na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaških zločina u logoru Jasenovac i NDH u Donjoj Gradini.

Dodao je da ovde odajemo poštu nemi od bola za našim rodom i pokolenjima stradalima kao da nisu ljudi: "klani, davljeni, kuvani, drani, živi sahranjivani". 

Poručio je da mora biti jasno "da je ovde Jerusalim naš, da je ovde sveta zemlja, okean suza i krvi. Da smo odavde raspeti i da smo pobednički vaskrsli do današnjeg dana jer nas Gospod u svojoj ljubavi ponovo na noge postavi i ojača mišice naše i dade snagu da ne odvraćamo pogled sa ovog mesta".

"Moramo da znamo da je uvek noć pred svitanje najtamnija i da će doći nova zora, bolja za srpski narod i naše države", poručio je premijer Srbije.

Ocenio je da narod koji je sve ovo prošao ne može biti narod dželata, nego "narod žrtva i da je na srpskom narodu da veruje u nebesku pravdu i božiju milost", kao i da će oni koji nas za genocid optužuju, doći u ovu Dolinu plača da se poklone i izvine.

Dodao je da su razmere zločina i genocida toliki da deluju nestvarno i da stvaraju dva efekta - prvi da niko ne veruje da postoji mesto na svetu gde se od dece leševa pravio sapun, a drugi, kako je istakao, da ta rana toliko boli i toliko je velika i duboka da čovek u očaju ne želi da o tome razmišlja i da na to misli.

"Ova dva fenomena su najopasnija u našoj kolektivnoj svesti. Opasan je to fenomen jer je sećanje na ove stradalnike naš identitet i naš koren", rekao je Vučević.

Naveo je da ljudski mozak takvo zlo ne može da percipira i da ga zato odbacuje, a da ono što se desilo može samo bog da razume.

"Ko to ne shvati, nastavljač je dela onih koji ovo počiniše", poručio je Vučević.

Dodao je da je na srpskom narodu da veruje i da se moli i da radi na tome da među sobom ima slogu i jedinstvo.

"I da bi iz ovih humki iznikla slava i besmrtnost Srbinova. Neka bi Bog dao da tako bude", rekao je Vučević.