Knežević: Crna Gora ne sme da glasa za Rezoluciju o Srebrenici

Notorna je neistina da se najavljena Rezolucija ne odnosi na države i narode, te istog trenutka kad pritisnemo 'jes', potvrdili smo se za genocidan narod, poručio je Milan Knežević

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević izjavio je da Crna Gora ne sme da glasa za Rezoluciju o Srebrenici, ne samo zbog Srbije, Republike Srpske i srpskog naroda, već prvenstveno zbog same sebe.

"Istog trenutka kad pritisnemo 'jes', potvrdili smo se za genocidan narod", istakao je Knežević u saopštenju za javnost.

Dodao je da je poseduje Rezoluciju 819 Saveta bezbednosti, koja je usvojena na 3.199 sednici, 16. aprila 1993. godine.

"A u kojoj se SB poziva na Međunarodni sud pravde u Nagoji i privremenu meru da vlada Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora ) treba da odmah u skladu sa svojom obavezom iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida od 09. decembra 1946, preduzme sve mere koje su u njenoj moći da spreči vršenje zločina genocida. Upravo se predložena Rezolucija o Srebrenici poziva na Rezoluciju 819 SB iz aprila 1993. u kojoj se Srbiji i Crnoj Gori uvode privremene mere i obaveza sprečavanja genocida", saopštio je Knežević.

Ističe da je "notorna neistina da se najavljena rezolucija ne odnosi na države i narode".

"Naprotiv, baš se odnosi na Srbiju i Crnu Goru. A to dalje znači, nakon izglasavanja ove Rezolucije, BiH može podneti tužbu protiv Srbije i Crne Gore, u bilo kom momentu, od trenutka izglasavanja do Sudnjeg dana. A to dalje znači da Crna Gora postaje država genocidne prošlosti, i još je za to glasala kao da glasa na Evroviziji. Ne postoji termin individualnog genocida, i svi ovi koji se ubiše da nam objasne kako se ne radi ni o jednom narodu, imaju samo jedan problem, neka mi objasne zašto je onda naziv Rezolucija o Srebrenici? Zato što se jasno konkretizuje mesto i događaj iz rata u kom su bili prisutni Srbi i Bošnjaci. Ne spominju se nijedan general ni vojnik imenom i prezimenom. Jer da su spomenuti, onda bi to bio zločin pojedinca. Ali pošto je namera da se zločin u Srebrenici predstavi kao genocid, onda nema individualizacije krivice na kojoj sve vreme insistiramo", kazao je Knežević.

Prema njegovim rečima Rezolucija 819 iz 1993. godine Srbiju i Crnu Goru "dovodi u kontekst genocida, a pozivajući se na nju, Nemačka i Ruanda predlažu Rezoluciju o Srebrenici".

"Zato amandmani Vlade Crne Gore liče na poslednju želju osuđenika na mučenje i smrt, u kojoj moli da mu prvo otkinu glavu, a tek onda ruke, umesto kako su planirali da prvo otkinu ruke, a onda glavu", rekao je Knežević.

On je uz saopštenje dostavio i Rezoluciju 819 SB "u kojoj se pominje Crna Gora, te je "čestitao" svim građanima dobijanje "genocidnog statusa".